Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas povećanje plata u prosvetnom sektoru, penzija, minimalne zarade, kao i roditeljskog dodatka. Takođe, najavio je i donošenje zakona koji bi građanima trebalo da olakša zaduživanje u kreditima.

Vučić je najavio povećanje davanja za roditeljski dodatak i istakao da najveće povećanje očekuje roditelje drugog deteta.

„Roditeljski dodatak za prvo dete od 1. novembra iznosiće 4. 336 evra, za drugo dete 6. 344 evra, što je povećanje od 2.000 evra, a biće povećanje i za treće i četvrto dete“, rekao je Vučić.

Najavio je i da će pokušati da povećanje penzija bude pre januara sledeće godine, kao i da će iznositi 11 odsto.

„To bi prosečno bilo 5.000 dinara, ako je prosečna penzija 46 hiljada dinara. To nije dovoljno, ali je važno povećanje“, istakao je Vučić.

Vučić je istakao i da je njegova molba, pošto će tek uslediti pregovori o povećanju minimalne zarade, da bude uvećana toliko – da bude značajno više od 50.000 dinara.

Naglasio je da je obaveza države povećanje plata za prosvetne radnike.

PROČITAJTE JOŠ

„Povećanje mora biti značajno veće nego za sve druge. Nadam se da će povećanje plata prosvetarima biti veće i od povećanja penzija“, rekao je Vučić.

Vučić očekuje da će prosečna plata u decembru biti 900 evra, a sledeće godine 1.000 evra.

Najavio da Vlada priprema novi zakon

Vučić je naglasio da Vlada priprema Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojima se uvodi ograničenje kamatnih stopa na kredite.

Ograničenje kamate obuhvatiće stambene kredite, keš kredite, kreditne kartice, zaduživanje u okviru dozovoljenog minusa na tekućem računu.

Istakao je da će zakon koji će biti na snazi već krajem septembra omogućiti građanima jeftinije zaduživanje.

„Zaduživanje će biti neuporedivo jeftinije, posebno za mlade bračne parove. Mladi će da računaju kako i na koji način da svoj novac u budućnosti troše. I kako mogu da obezbede sebi osnovne stvari za život, što je od ključnog značaja“, poručio je Vučić.

Foto:shutterstock

Napomenuo da će taj zakon sprečiti banke da smanjenje kamatnih stopa nadoknađuju povećanjem sporednih troškova.

„Nećemo ugroziti bankarski sektor. Banke u Srbiji ostvaruju izuzetno visoke profite pa mogu da ih za nijansu smanje“, dodao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare