Aleksandar Vučić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će se na spisku nižih cena od 1. septembra naći 81 proizvod.

„Sve što pomislite – voće, jabuke koje su bile skupe, recimo, idemo na veoma niske cene. Navešću vam jedan primer. Juhor pašteta, koja je dobra pašteta, koja košta recimo 55 dinara, 54,9, najniže što je bila na akcijskim cenama je 40, sada će ići na 37 dinara“, istakao je Vučić.

Dodao je da će se na spisku naći široka paleta proizvoda – od čajnih kobasica, šampona, praška za veš, jogurta, voća, povrća, svega što je, kako je istakao, potrebno za ljude. Akcija će, kako je rekao Vučić, trajati od 1. septembra do 31. oktobra, jer su to teški meseci, baš kao i januar kada će penzionerima biti isplaćena uvećana decembarska penzija.

„Ovim mislim da podižemo i tu stopu odgovornosti kod trgovaca, ali jasno pokazujemo koliko nam je stalo da oni siromašniji, oni ljudi niže srednje klase i srednje srednje klase mogu sa lakoćom da prebrode ovaj period, ako ne sa lakoćom, ono svakako da mogu da priušte pristojan i dostojanstven život“, istakao je Vučić, dodavši da je zadovoljan paletom proizvoda koji će se prodavati po nižoj ceni.

PROČITAJTE JOŠ

Vučić je naveo da misli isto što i ekonomista Milton Fridman, da ograničenje cena nije lek za inflaciju, ali je istakao da je na povećanje inflacije u prethodnom periodu uticalo, pre svega, povećanje cene nafte.

„Da li vi možete inflaciju da držite pod kontrolom tako što ćete veštački da držite cenu? Ne možete. Hoćete da vam objasnim zašto? Kad god smo to pokušali da uradimo dolazilo bi do nestašice i stvaranja veštačkih zaliha određenih proizvoda. Sećate se one krize sa šećerom? Mangupi se skupe, mi smo stavili nisku cenu, oni drže po magacinima, neće da izađu na tržište. Ja sad gledam jedne podatke ovde na ulazu, na izlazu ih ne vidim i vidim da imamo šećera koliko hoćete, a onda neki jedva dočekaju, pa još i psihološki vam naprave problem, pa kažu, nestašice su velike i vi imate strašan problem, ne znate šta da radite, a šećera ima koliko hoćete“, rekao je Vučić.

Dodao je da postoje privatni proizvođači i trgovci koji žele da zarade svoj novac i da ih ne možete izbaciti iz lanca, a da je akcija spuštanja cena pre svega briga i pažnja o ljudima koja će malim delom uticati na trenutno smanjenje inflacije, ali da se to dugoročno rešava.

Vučević sutra predstavlja akciju „Najbolja cena“

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević predstaviće sutra, u Vladi Srbije, akciju „Najbolja cena“.

Konferenciji će prisustvovati ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministarka privrede Adrijana Mesarović, najavljeno je iz vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare