Inflacija je uticala na sve građane Srbije, bez obzira na to koliko je njihova plata rasla, a to se najbolje vidi po cenama osnovnih životih namirnica, koje potrošači kupuju svakodnevno, poput mesa i mleka. Tako je za samo godinu dana inflacija "pojela" 12 kilograma mesa i "popila" 23 litra mleka, bez obzira na to što je istovremeno porasla i prosečna plata.

Prosečna januarska plata, prema poslednjim zvaničnim podacima, iznosila je oko 95.000 dinara, a pre tačno godinu dana oko 82.000, što jeste više novca, ali u obzir treba uzeti i to kako su se kretale cene namirnica koje potrošači svakodnevno kupuju.

Tako danas, i pored rasta plata, potrošači mogu da kupe manje namirnica nego pre godinu dana, a neki od primera su svinjski but i mleko – što nisu nikakve luksuzne namirnice.

Foto: Shutterstock

Danas kupujemo manje mesa

Svinjski but je vrsta mesa čija je cena drastično skočila u periodu rastuće inflacije, pa tako kilogram sada košta i po 900 dinara, dok je pre godinu dana cena bila oko 700.

Sa prosečnom platom, koja je pre godinu dana bila 82.000 dinara, moglo je da se kupi 117 kilograma svinjskog buta.

PROČITAJTE JOŠ

S druge strane, iako je prosečna plata za godinu dana porasla na 95.000 dinara, vidi se da je kupovna moć opala, jer sa tom zaradom sada može da se kupi 105 kilograma.

To praktično znači da je inflacija “pojela” 12 kilograma mesa, bez obzira na to što je prosečna plata porasla.

Možemo da kupimo i manje mleka

Još jedna osnovna namirnica, koju potrošači u Srbiji koriste svakodnevno, a koja je drastično poskupela, jeste mleko. Naime, pre samo godinu dana, litar dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne maste u istom marketu je koštao 125 dinara, te je prosečna plata “pokrivala” 656 litara.

namirnice koje izazivaju alergiju alergeni
Mleko Foto:Shutterstock

Sada, godinu dana kasnije, litar mleka košta čak 150 dinara, te sa prosečnom platom može da se kupi osetno manje – 633 litra.

To je, dakle 23 litra manje uprkos rastu prosečne plate.

Većina građana zarađuje drastično manje od proseka

Iako prosečna zarada od 95.000 dinara uopšte ne zvuči toliko loše, činjenica je da većina radnika u Srbiji o tom iznosu može samo da mašta.

Naime, pravi pokazatelj životnog standarda je medijalna zarada, što je zapravo iznos do kojeg građani zarađuju.

PROČTIAJTE JOŠ

Tako je u januaru polovina radnika zarađivala do 73.733 dinara – ni dinar više.

Foto: Shutterstock

Medijalna plata pre tačno godinu dana bila je 62.964 dinara, mada ni ovo povećanje ne znači mnogo dok se ne uporedi kupovna moć na primeru osnovnih životnih namirnica – mesa i mleka. Tako je pre godinu dana radnik sa medijalnom platom mogao da kupi 89 kilograma svinjskog buta, dok danas može 81 – osam kilograma manje.

Kada je u pitanju mleko, pre godinu dana, medijalna zarada “pokrivala” je 503 litra, a danas može da se kupi 491 litar, dakle 12 litara manje, i to sa uvećanom platom.

Mleko u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Inače, iako inflacija trenutno pada, pa iznosi pet odsto, ona je u martu prošle godine bila na vrhuncu i iznosila je 16,2 odsto, nakon čega je počela usporava.

BONUS VIDEO Dušan Vujović: Tri su razloga za visoke cene u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare