Foto: Shutterstock

Vrhovni kasacioni sud (VKS) odgovorio je na pitanja Nova.rs vezana za nedavno donesenu predsudu, prema kojoj banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenog zajma kod NKOSK.

Na naše pitanje da su pojedinim građanima već stigle revizije u kojima se nalaže rok od osam dana da vrate novac bankama, VKS je odgovorio:

„U predmetima za utvrđenje ništavosti odredbe ugovora o kreditu kojom su regulisani troškovi obrade kredita i povraćaj novca koji su tužioci (klijenti banaka) platili po tom osnovu, Vrhovni kasacioni sud utvrđuje samo osnovanost ovako postavljenog zahteva. To znači da odlukom ovog suda kojom je odbijen ovako postavljen tužbeni zahtev, tužioci nisu obavezani da vraćaju bilo kakav iznos banci, već eventualno samo na naknadu troškova spora“, odgovorio je sud.

To, suštinski, znači da sud nije automatski dodelio novac za troškove obrade kredita bankama u kojima ste se zaduživali. Umesto toga, ono što morate da platite su troškovi spora koji ste – ovom odlukom – izgubili. To je „domet“ odluke VKS.

Nova.rs je pisala i da će osim ovih građani imati i troškove u vidu nadoknada za advokate, ili novu „preraspodelu plena“ stečenog u sporu, koji im je sada izbijen iz ruku. Podsećamo, ova odluka VKS je zapravo dopuna stava iz 2018. godine prema kojem su se sudovi do sada upravljali.

BONUS VIDEO: Ipak dozvoljena naplata troškova kredita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare