SNS, Srpska napredna stranka, izborna skupština, hala sportova Ranko Žeravica, Novi Beograd, autobusi
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vozači autobusa u saobraćajnoj kompaniji "Autoprevoz" u Čačku, nisu postigli dogovor sa rukovodstvom firme o povećanju zarade i potpisivanju kolektivnog ugovora i najavljuju nove štrajkove, rečeno je danas agenciji Beta u Samostalnom sindikatu.

U „Autoprevozu“ je pre sedam dana održan jednosatni štrajk upozorenja od 5.00 do 6.00 časova, kada je obustavljen prevoz na svim gradskim i medjugradskim linijama, posle koga su pet članova sindikata koji je organizovao štrajk udaljeni sa posla na nekoliko meseci.

Oni su rekli agenciji Beta da su tu suspenziju, kojom je po njihovoj oceni prekršen član 107 Zakona o štrajku, prijavili Inspekciji rada.

Tim članom je, objanili su, navedeno da članovi sindikata ne mogu biti udaljeni sa posla.

Štrajk u čačanskom „Autoprevozu“, koga je 2007. godine privatizovala firma „Kavim“ iz Izraela, počeo je jer su vozači nezadovoljni visinom zarada i što kompanija već tri godine izbegava potpisivanje kolektivnog ugovora.

Prosečna zarada vozača u „Autoprevozu“ je od 40.000 do 55.000 dinara, a predstavnici Siindikata tvrde da nikada ne znaju koliko će primiti narednog meseca.

„Rukovodstvo ‘Autoprevoza’ izbegava da potpiše kolektivni ugovor sa vozačima u kome bi se jasno znalo kolika je osnovica zarade, koliko je radno vreme i sve ono što pripada svakom radniku“, rekli su članovi Sindikata.

U čačanskom „Autoprevozu“, koji obavlja gradski, prigradski i medjugradski saobraćaj u Čačku, zaposleno je 106 vozača.

Menadžment „Autoprevoza“ se do sada nije oglašavao povodom štrajka nezadovoljnih vozača.

BONUS VIDEO Štrajk poštara u Takovskoj, traže povećanje plate i bolje ugovore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar