Goran Vesić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Trase prve dve linije metroa su poznate, a uporedo se radi na rešenjima i konceptualnom dizajnu treće linije, rekao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, tokom predsedavanja radnoj grupi za izgradnju beogradskog metroa. On je dodao da treća linija beogradskog metroa treba da poveže Novi Beograd i Banjicu.

„Treća linija će imati 21 stanicu: Surčinska ulica, Blok 61, Gandijeva, IMT, Blok 42, Arena, Ušće, Pristanište, Trg republike, Narodna skupština, Manjež, Višegradska, Prokop, Autokomanda, Vitanovačka, TC Stadion, naselja Braća Jerković i Stepa Stepanović, Trošarina, Banjica i trolejbuska okretnica na Paunovom bregu“, naveo je Vesić.

On je istakao da je predviđeno vreme vožnje od prve do poslednje stanice treće linije 34 minuta.

„Treća linija će imati ukrštanje sa prvom linijom na Trgu republike, a sa drugom linijom kod parka Manjež. Sa trećom linijom ćemo u potpunosti zaokružiti sistem beogradskog metroa, a Beograd će konačno dobiti uređen javni prevoz po uzoru na svetske metropole“, ukazao je Vesić.

Razmatrana je, navodi, i mogućnost povezivanja druge i treće linije metroa u Zemunu.

„Ta deonica bi uključila samo nekoliko kilometara i taj predlog je dat na razmatranje projektantu u ovom poslu, kompaniji Ežis. Prema tom predlogu, treća linija bi u stvari počinjala tamo gde se završava druga linija. Takvu situaciju imamo u Mirijevu, gde se završavaju prva i druga linija. Takvo bi rešenje dodatno olakšalo funkcionisanje stanovništva“, naveo je Vesić.

On je napomenuo da je upućen dopis Ministarstvu kulture da se stanica na Savkom trgu iskoristi i za izložbeni prostor Muzeja istorije Srbije, koji će biti smešten u bivšu zgradu železničke stanice.

„Ideja je da cela stanica bude dizajnirana u skladu sa ambijentom gde se nalazi. U maju će biti raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rešenje prvih 17 stanica beogradskog metroa. Pozvaćemo naše arhitekte s ciljem da svaka stanica bude drugačije dizajnirana, da oslikava taj deo grada ili neki detalj iz istorije Srbije i Beograda“, ukazao je Vesić.

Prva linija, podsetio je, počinje da se radi u novembru ove godine, a da se njen završetak očekuje do 2028. godine.

„Druga linija će početi da se radi 2023. godine i biće završena do 2030. godine. U periodu između 2027. i 2030. godine očekujemo početak izgradnje i treće linije beogradskog metroa“, najavio je zamenik gradonačelnika za Beoinfo.

Današnjem sastanku prisustvovali su glavni gradski urbanista Marko Stojčić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Stanko Kantar.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar