Foto:shutterstock

Za prosečan stan u Beogradu od 50 kvadrata u novogradnji, treba izdvojiti i do 120.000 evra. Kada je o starogradnji reč, cena je od 100.000 do 115.000 evra. Naš glavni grad je lider u ceni kvadrata u odnosu na gradove u regionu, a najbliži mu je Zagreb, gde kvadrat stana košta približno isto kao u srpskoj prestnici. Ipak, ono što treba imati u vidu jeste prosek plate u Hrvatskoj, koji je daleko veći nego kod nas.

Kvadrat stana u centru Zagreba u proseku košta i do 2.400 evra.

U Sarajevu je, međutim, cena nešto niža – kvadrat u centru grada u proseku košta 1.838 evra.

Kvadrat dvosobnog stana u centru Podgorice košta 1.550 evra, u centru Skoplja 1.400 evra.

Za sve navedene cene treba imati u vidu da variraju u odnosu na ponudu i da se menjaju u realtivno kratkom vremenskom periodu.

Prema informacijama objavljenim na sajtu 4.zida.rs cena kvadrata u Beogradu je 2.429 evra, dok podaci RGZ-a ističu cenu od 1.981 evra po kvadratu. Reč je o nekretninama u novogradnji.

Što se tiče starogradnje, prema podacima sajta 4zida, kvadrat košta 2.321 evra, dok podaci RGZ-a ukazuju na cenu od 1.459 evra.

Podgorica

Aerodrom u Podgorici Foto:Shutterstock/Glomes en Voyage

Ponuda stanova u glavnom gradu Crne Gore je šarenolika. Cenu naravno diktira blizina centru grada, a ponuda na koju smo mi naišli listajući oglase, izgledala je ovako:

Stan od 50 kvadrata u proseku košta 77.500 evra.

Ova nekretnina uključuje jednu spavaću sobu, modernizovano grejanje i jedno parking mesto.

Treba napomenuti da su nekretnine u Crnoj Gori u proseku skuplje za oko 30% u odnosu na 2020. godinu.

Skoplje

Foto: Shutterstock/Bobica10

Stan od 50 kvadrata u centru Skoplja, sa dve spavaće sobe, prostorom za ostavu, dnevnom sobom i kupatilom košta 70.000 evra.

Ova konkretna nekretnina pripada starogradnji, a navedno je da je reč o centralnom grejanju.

Među oglasima pronašli smo i kompletno renovirrane stanove i to čak sa tri sobe po ceni od 84.000 evra.

Sarajevo

Foto: Shutterstock/mrtraveler

U glavnom gradu FBIH, primetan je nagli skok cena nekretnina, Bilo je dosta teško naći ponudu koja je iole pristupačna.

Uglavnom, dvosoban stan od 50 kvadrata sa balkonom uspeli smo pronađemo po ceni od 91.900 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Reč je o stanu na drugom spratu.

Ondašnji investitori izražen rast rasta cena novogradnje opravdavaju poskupljenjem građevinskog materijala i radne snage,

Zagreb

Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Prema pisanju hrvatskih medija, poslednjih godinu dana, cene nekretnina u Zagrebu porasle su za 30%, a neretko se u oglasima može naći kvadrat koji košta i 8.000 evra.

Naći stan relativno pristupačene cene za sadašnji trenutak, bilo je veoma teško.

Nekretnina od 50 kvadrata košta 120.000 evra.

Reč je o stanu koji je vrlo blizu centru, a jednostavna arhitektonska rešenja dovela su do maksimalne iskorišćenosti prostora koji ima dve spavaće sobe, dnevnu sobu, kupatilo, kuhinju i trpezariju.

Odnos cene kvadrata i visine zarade – ključan

„Svedoci smo da cene nekretnina u Srbiji rastu, pogotovo kad je reč o večim gradovima. Rast cena beleže i novogradnja i starogradnja“, kaže Jasmina Gavrilov Dražić ispred „4 zida“.

Dodaje da podaci pokazuju da srpska prestonica jeste u evropskom vrhu kada je reč o ceni kvadrata, ali da je glavna polazna tačka odnos cene nekretnina i prosečnih plata.

„Istraživanje Deloitte Property Index 2022 poredilo je procečne cene nekretnina i prosečne plate, a obuhvatilo je 23 zemlje. Istraživanje je pokazalo da je, sa prosečnom cenom od 1.520 evra, Srbija i dalje među državama Evrope u kojima su stanovi povoljniji. Međutim, iako je cena kvadrata niža nego u većini evropskih gradova, teže ga je kupiti, upravo zbog odnosa cena
nekretnina i prosečnih zarada“, kaže sagovornica Nove.

Istraživači su izračunali da je stanovniku Srbije, da bi kupio stan od 70 kvadrata, potrebno 11,5 prosečnih bruto plata.

Prema podacima ovog istraživanja, najnižu cenu novogradnje ima Bosna i Hercegovina sa prosečnom cenom od 974 evra po kvadratnom metru, a ispred Srbije je još samo Rumunija u
kojoj prosečan kvadrat košta 1.266 evra.

Kolike su prosečne plate u okruženju?

Za godinu dana prosečna neto plata u Hrvatskoj porasla je za 586 kuna, a u junu je iznosila 7.690 kuna, odnosno 1.020 evra po kursu.

Prosečna mesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u junu ove godine iznosila je 1.126 konvertibilnih maraka (575,8 eura) i nominalno je viša za 8,1 posto u odnosu na decembar prošle godine.

Prosečna mesečna neto zarada po zaposlenom u Severnoj Makedoniji iznosila je u aprilu 31.525 denara (505,6 evra), prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Stan od 50 kvadrata – uporedna analiza cena u gradovima regiona 

Beograd 120.000 evra
Zagreb 120.000 evra

Sarajevo 91.800 evra
Skoplje 84.000 evra
Podogrica 77.500 evra

BONUS VIDEO: Katarina Lazarević_ Veća potražnja za stanovima bez centralnog grejanja.