Vrnjačka Banja Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Mnogi su ovog leta spas od vrućina našli u banjama u Srbiji, mada te turističke destinacije mogu da budu aktuelne tokom cele godine. I dok su ranije posetioci banja bili isključivo stariji, dobra ponuda privukla je i mnogo mladih. Da su banje atraktivne pokazuju i zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, pa su tako najposećenije banje u julu bile Vrnjačka Banja, Sokobanja, Banja Vrdnik, Lukovska banja i Banja Palić.

Kako raste tražnja za odmor u banjama, tako polako raste i želja da se poseduje parče zemlje ili bar neki kvadrat u poznatim banjama u Srbiji, prenosi Euronews.

Aleksandra Mihajlović sa portala 4zida kaže da u poslednje vreme srpske banje beleže sve veću zainteresovanost kako domaćih tako i stranih kupaca nekretnina.

Ona navodi da je investiranje u nekretnine u banjama sve popularnije među domaćim stanovništvom, ali i među strancima koji prepoznaju potencijal ovih lokacija za turizam i odmor.

Vrnjačka Banja Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„U Vrnjačkoj Banji i Sokobanji vidimo rastući trend ulaganja u nekretnine, posebno u stanove i apartmane koji se često koriste u svrhe kratkoročnog izdavanja“, rekla je Mihajlović.

Na sajtu 4zida.rs trenutno ima oko 1.000 oglasa za prodaju stanova u Vrnjačkoj Banji i oko 140 oglasa za prodaju kuća, dok u Sokobanji ima 350 oglasa za stanove i 58 oglasa za kuće.

Koliko košta kvadrat nekretnine?

Najveći skok cene kvadrata kuća u Vrnjačkoj Banji zabeležen je krajem 2022. godine, kada je prosečna cena dostigla 1.143 evra po kvadratu.

Trenutno, prosečna cena kvadrata stana u Vrnjačkoj Banji je 1.800 evra, što predstavlja rast u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je cena bila 1.760 evra.

Pročitajte još:

„Cene kuća su takođe značajno porasle, sa trenutnom prosečnom cenom od 859 evra po kvadratu, što je veliki skok u poređenju sa početkom godine kada je cena iznosila 600 evra“, objašnjava Mihajlović.

Osim ove dve popularne destinacije, Niška Banja izaziva sve veće interesovanje za ulaganje, posebno zbog svoje blizine gradu Nišu, zbog mogućnosti brzog pristupa urbanim sadržajima Niša, kao i zbog novih ulaganja u putnu infrastrukturu koja dodatno povezuje ovaj kraj sa ostatkom Srbije.

Niska Banja turizam
Niška Banja Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

U Sokobanji, prosečna cena kvadrata stana iznosi 1.604 evra, dok je prosečna cena kvadrata kuće oko 532 evra, što takođe pokazuje porast u odnosu na prethodne periode“, kaže Mihajlović.

koji mali grad u Srbiji je najlepši za život.
Sokobanja Foto: Shutterstock/Dejan Trajkovic

Takođe prirodne lepote i zdravstveni potencijali Niške Banje privlače kako domaće tako i strane investitore koji prepoznaju njen potencijal kao lokacije za odmor i dugoročnu investiciju.

Kako kažu sa portala 4zida, prosečno oglašena cena kvadrata za kuće u Niškoj Banji iznosi oko 533 evra, pa je za kuću od 180 kvadrata sa placem od 3,3. ara potrebno oko 96.000 evra.

„Što se tiče gradnje, vidimo kontinuirani rast u ponudi nekretnina u srpskim banjama, naročito u Vrnjačkoj Banji, koja je izuzetno popularna destinacija za investicije u nekretnine. Broj oglasa na našem sajtu pokazuje da interesovanje i dalje raste, što je posledica atraktivnosti banja kao turističkih destinacija i mesta za odmor“, rekla je Mihajlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare