Turističke agencije: Ako država ne reaguje, odosmo u bankrot

Biznis 26. okt. 202016:07 > 20:50
Podeli:
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ukoliko se odmah ne stvore uslovi za poslovanje turističkih agencija u skladu sa zakonom većina agencija će bankrotirati, njihova zamenska putovanja će biti dovedena u pitanje, a većina zaposlenih u agencijama će ostati bez posla, saopšteno je iz udruženja turističkih agencija Srbije UTAS i ANTAS.

Udruženja traže da resorno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija javno saopšti svoj plan za sektor turističkih agencija u kome, kako navode, skoro mesec dana ne može da se obavlja osnovna delatnost a to je prodaja paket aranžmana.

„Ovom prilikom pozivamo i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da precizira koje su ‘ogromne mere’ kojima su pomognute ‘i turističke agencije i sve drugo’, kako je juče izjavio, jer one nisu dobile sektorsku pomoć kakvu su dobili hotelijeri iako posluju sa gubicima preko 90 posto od početka pandemije virusa korona“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima dva udruženja, do sada je svega desetak turističkih agencija dobilo ponudu za polise od insolventnosti i time mogućnost da legalno nastave da posluju.

„Ne znamo da li su ove ponude prihvaćene jer je i dalje neizvesna mogućnost poslovanja te smatramo da je jedini mogući način uvodjenje polisa od insolventnosti za svako pojedinačno putovanje“, navode UTAS i ANTAS.

Ova udruženja su upozorila da „uprkos tome što je većina turističkih agencija pred zatvaranjem i više hiljada radnika pred otkazom, resorno ministarstvo ignoriše upozorenja strukovnih udruženja i donosi pravilnike koji ne omogućuju nastavak poslovanja jer su potpuno neprimenjivi u praksi“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Zatvaranje većine turističkih agencija dovodi u pitanje realizaciju zamenskih putovanja, te pozivamo i osiguravajuća društva da objasne pod kojim uslovima će putnici moći da dobiju svoj novac nazad“, navodi se u saopštenju.

UTAS i ANTAS navode da ne razumeju izdvajanje ogromnih sredstva za strane kompanije, dok se domaćim firmama, koje su do juče doprinosile budžetu, uskraćuje minimalna pomoć kako bi opstale i nastavile da budu ravnopravan partner državi nakon završetka epidemije.

„Ako nadležni smatraju da je pomoć kredit iz Fonda za razvoj, ističemo da je, osim što je u pitanju kredit a ne pomoć, njega dobio zanemarljiv broj agencija dok većina mesecima čeka na odgovor“, navodi se u saopštenju.

Prošlog četvrtka je u Beogradu protestovalo više stotina turističkih radnika iz cele zemljem, a Vladi i Skupštini Srbije i Generalnom sekretarijatu predsednika države predali su zahteve koji uključuju i sektorsku pomoć, ali kako navode do sada nisu dobili odgovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar