Foto: Shutterstock

U prvom kvartalu 2023. godine na tržištu nekretnina je zabeležen pad od oko 25 odsto ukupnog broja kupoprodajnih ugovora, u odnosu na isti period prošle godine.

“Za sada, na osnovu naših analiza, pad je izraženiji u segmentu starogradnje, dok je dosta blaži u segmentu novogradnje. Nakon ovih podataka na tržištu se ustalio pesimizam koji za sobom povlači dosta pitanja. Jedno od najčešće postavljanih je – kada i da li možemo očekivati pad cena nekretnina?”, kaže u razgovoru za Biznis.rs izvršni direktor agencije City Expert Miloš Mitić.

Analizirajući trenutne prilike na tržištu nekretnina Mitić ističe da je posle rasta rekordno niskih kamatnih stopa došao period “hlađenja tržišta”.

“Uzroci su brojni, pre svega kriza koju je izazvala pandemija korona virusa, visoka inflacija, zatim recesija. Zbog visoke inflacije je Evropska centralna banka uvela mere restriktivne monetarne politike zbog koje je došlo do povećanja euribora i rasta kamatnih stopa na stambene kredite. Uz ove mere euribor koji je već duži period bio na rekordnom minimumu, u prvom kvartalu 2022. godine odlazi u plus i sada već kontinuirano raste godinu dana. Ovo značajno utiče na rate kredita i samim tim smanjuje tražnju kupaca koji kupovinu finanisiraju iz stambenih kredita”, objašnjava Mitić.

Iako učešće finansiranja kupovine stanova iz stambenih kredita nikad nije prelazilo tridesetak odsto ukupnog prometa, u prethodnih godinu dana ova slika se još više menja, pa se udeo smanjio na blizu 20 procenata.

Kontinuirano, uz pad potražnje kreditnih kupaca, tokom prošle godine zabeležen je i rast finansiranja kupovine iz sopstvenih sredstava zato što je dosta ljudi videlo ulaganje u nekretnine kao dobar način čuvanja sopstvenog novca, kao i njegove vrednosti kroz nekretnine.

PROČITAJTE JOŠ

“Ono što moramo naglasiti jeste da, iako je učešće finansiranja kupovine iz stambenih kredita dosta manje od finansiranja putem sopstvenih sredstava, značajno smanjenje tražnje ovih kupaca i te kako utiče na celokupnu sliku tržišta. Zašto je tako? Zato što je Srbija tržište vezanih kupovina, pa tako jedan kreditni kupac vrlo često povlači za sobom nekoliko kupovina za keš”, kaže Mitić.

BONUS VIDEO Novi Sad povlači nogu: Hoće li nekretnine u Srbiji pojeftiniti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare