Dvocifrena inflacija u Srbiji potpuno je uništila životni standard svih građana, a pogotovo kada se u obzir uzme da je najviše poskupela hrana, na koju Srbi troše najveći deo svojih primanja. U periodu od više od godinu dana, februara 2022, najviše je poskupeo luk, i to 260 odsto. Ipak, ni ostale osnovne namirnice nisu ostale imune, pa su i tu uočena drastična poskupljenja.

Portal i mesečnik Nova ekonomija prati cene hrane, proizvoda za ličnu higijenu i održavanje domaćinstva od februara 2022. godine. Od tada, pa sve do danas, najviše su poskupeli crni luk, limun, deterdžent za pranje sudova, jogurt i mleko.

Crni luk

Ova namirnica je u februaru prošle godine, od kada Nova ekonomija prati cene, koštala u proseku 50 dinara po kilogramu. Manje od godinu i po dana kasnije, u maju ove godine, prosečna cena kilograma crnog luka je 180 dinara. To je poskupljenje od tačno 260 odsto, što crni luk stavlja na prvo mesto u rastu cena.

PROČITAJTE JOŠ

Limun

Sledeća namirnica je limun. Ovo voće je u februaru prošle godine, po kilogramu koštalo u proseku 120 dinara. U maju ove godine, cena je porasla na 200 dinara. U tom periodu je, dakle, ova namirnica poskupela 66,67 odsto, što limun čini voćem čija je cena najviše skočila.

Deterdžent za pranje sudova

Proizvod za održavanje domaćinstva koja je od februara prošle do maja ove godine najviše poskupela je deterdžent za pranje sudova u pakovanju od 450 mililitara. Sa 135 dinara, cena ovog proizvoda se „popela“ na 210, što znači da je u periodu od godinu dana i tri meseca, deterdžent poskupeo 55,56 odsto.

Deterdžent za sudove, sudovi, namirnice, proizvodi, hrana, cene, Srbija
Foto: Nova.rs

Jogurt

Jedan od dva mlečna proizvoda koji beleži ogromna poskupljenja je jogurt od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra. U februaru 2022. godine, on je koštao 115 dinara. Prošlog meseca, njegova prosečna cena iznosila je 175 dinara. To znači da je u datom periodu jogurt poskupeo 52,17 odsto.

Foto: Dunja Mrić/Nova.rs

Mleko

Poslednji proizvod na ovoj „top pet“ listi je mleko od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od litar i po. U februaru prošle godine, mleko je koštalo 155 dinara. U maju ove godine, isti proizvod koštao je čak 230 dinara, što je 48,39 odsto skuplje.

BONUS VIDEO Aleksa Dokić i Jovan Ristić: Zašto su srpski proizvodi jeftiniji u Bosni i Hercegovini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar