Zvanična statistika pokazuje da je inflacija u Srbiji počela da pada i sada je na nivou od 15,1 odsto, a ipak, dovoljan je jedan odlazak u prodavnicu, pa da potrošači shvate kako je praksa totalno drugačija. Proverili smo cene nekih osnovnih namirnica i šta se sa njima dešavalo tokom proteklih mesec dana - kilogram svinjetine i junetine, sada kupci će sada platiti i po sto dinara skuplje.

Redakcija portala Nova.rs tradicionalno, od jula prošle godine, prati kretanje cena određenih prehrambenih proizvoda u jednom lancu marketa u Beogradu, te svakog 20. u mesecu proveravamo koliko su se menjale cene svinjskog i junećeg buta, pilećih krilaca i filea, mleka, jogurta, brašna, šećera, ulja, krompira i jaja.

Meso

Što se tiče mesa, prva vrsta na našem spisku za proveru je svinjski but, koji trenutno košta 900 dinara po kilogramu, što znači da je za samo mesec dana ova vrsta mesa poskupela čak 160 dinara, u odnosu na pređašnjih 740.

PROČITAJTE JOŠ

S druge strane, kada smo u julu započeli sa praćenjem cena, ova vrsta mesa koštala je 709 dinara za kilogram.

Foto: Nova.rs, Shutterstock

U prodavnici koju redovno obilazimo junetinu smo našli na popustu. Čak i na takvoj akciji kilogram junećeg buta košta čak 1.400 dinara. Pre mesec dana, meso je takođe bilo na istom popustu, i tada je koštalo 1.250 dinara. To znači da je kilogram junetine poskupeo 150 dinara za samo mesec dana.

Foto: Dunja Mrić/Nova.rs

Cena pilećeg filea takođe stagnira, pa kao i u aprilu, ali i martu i februaru, kilogram ovog mesa košta 820 dinara. Ipak, u julu, kada smo prvi put sastavili spisak za praćenje cena, ova vrsta mesa koštala je 792 dinara. Još jedna vrsta pilećeg mesa, krilca, nije menjala cenu. Tako kilogram još uvek košta 380 dinara. Mada, od jula, kada je cena bila 295 dinara, ovaj proizvod je poskupeo za skoro 30 odsto.

Mlečni proizvodi

Litar mleka je u odnosu na april nije poskupeo. Tako ovaj proizvod i dalje košta 152 dinara.  U julu prošle godine litar dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti koštao je 125 dinara.

Foto: Dunja Mrić/Nova.rs

Kada je reč o jogurtu, pakovanje od kilogram poskupelo je u odnosu na prethodna tri meseca – košta 175 umesto 165 dinara. U julu je, ipak, koštao znatno manje. Tada je cena istog proizvoda iznosila 135 dinara.

Osnovne životne namirnice

Cene pojedinih osnovnih namirnica već duže od godinu dana nisu slobodno formirane na tržištu, jer ih određuje Vlada. Jedna od njih je suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje košta 220 dinara. Ipak, u julu je ovaj proizvod bio jeftiniji. Tada je koštao 200 dinara po litru. To znači da je ovaj proizvod sada skuplji za 10 odsto. Takođe, brašno T-400 i T-500 u pakovanju od jednog kilograma koštaju 84,7, odnosno 75,65 dinara. U julu su cene bile nešto niže – 75, odnosno 69 dinara.

Kilogram šećera takođe nije menjao cenu zahvaljujući Uredbi, te i dalje košta 115 dinara. Međutim, u julu, od kada pratimo cene, kilogram je koštao 97 dinara.

Foto: Nova.rs

Najjeftinije pakovanje jaja od 10 komada trenutno košta 250 dinara, što je isto kao i pre mesec dana, ali za 40 više nego u julu prošle godine.

Što se tiče krompira, njegova cena je 130 dinara po kilogramu, što je za 10 više nego prošlog meseca. U julu je ova namirnica koštala 100 dinara po kilogramu.

BONUS VIDEO Aleksa Dokić i Jovan Ristić: Zašto su srpski proizvodi jeftiniji u Bosni i Hercegovini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare