Kragujevac Fijat plastik
Fijat plastik štrajk Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Pregovarali smo skoro četiri sata, ali se i dalje nismo pomerili sa mrtve tačke. Nismo dobili konkretan odgovor da li će nam biti vraćene mašine u pogon. To je bio naš preduslov da bismo uopšte mogli da pregovaramo o finansijama", kaže za Nova.rs Zoran Miljković predsednik Štrajkačkog odbora fabrike Fijat plastik, koja je danas posle sedam meseci generalnog štrajka stupila u pregovore sa menadžentom Fijata uz posredovanje državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

„Prvi pregovarački sastanak koji je održan u predstavništvu Fijata u Beogradu, za članove Štrajkaškog odbora nije doneo ništa novo“, istakao je Miljković, dodajući da s obzirom na višemesečno ignorisanje štrajkačkih zahteva „nisu mnogo ni očekivali“.

On je u kratkim crtama pojasnio da je poslodavac „izneo svoje stavove“, kao i predstavnici Štrajkačkog odbora, te da je posle toga novi sastanak zakazan za četvrtak 9. septembar, takođe u Beogradu.

Iako je jedan od zahteva pregovarača iz Fijat Plastika bio da se pregovori posle prvog sastanka nastave u u Kragujevcu, do toga ipak nije došlo. Miljković kaže, da će kao „znak dobre volje“ još jednom otići u Beograd, ali da zbog skromnih finansijskih sredstava u sindikalnoj kasi neće biti u mogućnosti da finasiraju dalji odlazak u Beograd.

„Mi smo menadžmentu Fijata izneli naše predloge u vezi sa finasijskom konstrukcijom i tim povodom očekujemo da nam se javi ministarska za rad Darija Kisić Tepavčević. Ali, naš uslov da bismo uopšte mogli da pregovaramo o finasijama, je da nam se vrate mašine u pogon, a samim tim i radnici koji su upućeni na prinudno plaćeno odsustvo“, kategoričan je Miljković.

On je stava da je Fijat pokazao „samo volju da pregovara“, ali, kako kaže, konkretne odgovore o vraćanju mašina nisu dobili, već samo uveravanja da će „o tome biti reči na sledećem sastanku“.

Kragujevac Fijat plastik
Zoran Miljković Fijat Plastik Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U susret novim pregovorima, koji prema zakonu mogu da traju 30 dana, zaposleni u Fijat plastiku sutra će nastaviti proizvodnju, ali napominju da će, ukoliko ne budu zadovoljni ishodom sastanka u četvrtak, već u petak aktivirati generalni štrajk.

Prema rečima Zorana Miljkovića iz Štrajkačkog odbora, prvom pregovaračkom sastanku, prisustvovali su finansijski i korporativni direktori, kao i glavni menadžer Fijata za Srbiju Nikola Jerotijević, miriteljka Dejana Spasojevic Ivančić iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, dok su radničke zahteve zastupala tri predstavnika Štrajkačkog odbora Fijat plastika.

Fijat plastik u generalnom štrajku od februara

Nezadovoljstvo zaposlenih u fabrici Fijat plastik koja proizvodi plastične branike za model Fijat 500L izazvala je, navode u sindikatu, „sramna ponuda“ Kolektivnog ugovora koji, između ostalog zabranjuje pravo na štrajk.

Kragujevac Fijat plastik
Fijat plastik štrajk Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Samostalni sindikat odbio je da potpiše takav ugovor, posle čega je kako kažu ulsedila „kazna“ menadžmenta u vidu smanjenja regresa za skoro 60 odsto i drugih prinadležnosti. Sindikat je u januaru započeo štrajk upozorenja sa zahtevom da se nivo regresa vrati na iznos koji je važio do kraja 2020. godine, kao i da naknada za plaćeno odsustvo bude 65 odsto od zarade, koliko imaju i zaposleni u matičnoj Fijatovoj fabrici. Kako nije došlo do poziva za pregovore, zaposleni su u februari stupili u generalni štrajk.

Nedostatak plastičnih branika, koji zbog štrajka nisu nisu stizali u Fijatovu fabriku, usporio je montažu modela 500L, pa je, Fijat, kako tvrde u Samostalnom sindikatu, početkom maja, „preko noći i kradom od sindikata“ izmestio mašine iz fabrike i radnike poslao na prinudni plaćeni odmor. Zbog toga je, napominju u Fijat plastiku, vraćanje mašina, preduslov da bi se pregovaralo o finasijama.

U Fijat plastiku na početku štrajka bilo je oko 90 radnika, ali je tokom sedam meseci „finansijske iscrpljenosti“ posao napustilo 20 ljudi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare