Na stotine vlasnika pijačnih tezgi okupilo se danas ispred Ministarstva finansija kako bi protestovali zbog uvođenja novih nameta, koji uključuju prelazak na elektronske fiskalne kase. Prodavci traže potpuno ukidanje fiskalizacije za sve pijačne prodavce, a prema rečima našeg reportera koji se nalazi na licu mesta, potpuno je blokirana ulica admirala Geprata. Okupljeni su poručili da vlast ubija duh pijace, te da je ovo borba za opstanak svih oni koji rade na pijacama širom Srbije.

Skupu pristustvuje nekoliko stotina ljudi. Većina okupljanih sa sobom je ponela zviždaljke, a primetan je i veliki broj transparenata kojima pozivaju na ukidanje fiskalizacije.

„Pijaca Banjica“, „Pijaca je starija od bilo kog hipermarketa“, samo su neki od transparenata koje su okupljeni poneli na današnji skup.

Srđan Praštalo iz udruženja „Opstanak“ poručio je prisutniima da je pijaca živela pod Turcima i Nemcima, te da će živeti i pod ovom vlašću.

„Mi se nadamo da je ovo smislila šaka birokrata iz neznanja. Nadamo se da ovo sve nije nastalo iz dogovora sa stranim korporacijama. Da ih podsetimo, pijaca je živela i pod Turcima i pod Nemcima, preživeće i pod vama, to je poruka“, završio je Praštalo.

Protest protiv elektronskih fiskalnih kasa
Protest protiv elektronskih fiskalnih kasa Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Protest je počeo obraćanjem Redžepa Petrita, jednog od aktivista udruženja „Opstanak“, koje je organizovalo skup.

„Pijačni prodavci, više od polovina njih, neće moći da izdrže ove namete i moraćemo da odustanemo od posla. Umesto da kroz poreze dajemo 20.000 dinara državi mesečno, država će morati da daje nama, koji ćemo u međuvremenu postati socijalni slučajevi. Vlast ubija mogućnost cenkanja, osnovno obeležje pijaca, vlast ubija duh pijaca. Ne dajmo da uzmu hleb nama i našoj deci, živeli pijačni prodavci“, rekao je ovaj prodavac.

Protest protiv elektronskih fiskalnih kasa
Protest protiv elektronskih fiskalnih kasa Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prodavac Mića iz Kragujevca, apelovao je na predsednika države da utiče na aktuelnu, veoma tešku situaciju, sa kojom se prodavci na pijacama suočavaju.

„Pozivam predsednika da se sretnemo svi i da se dogovorimo. Nadamo se da će predsednik da nas pozove na čašu vina, da sednemo kao ljudi i da popričamo o svemu“, očajan je Mića.

Srpske zastave se vijore duž Ulice admirala Geprata, koja je potpuno blokirana. Među prisutnima možemo videti građane iz svih delova Srbije, od Subotice do Vranja.

Više desetina autobus od jutros je krenulo iz svih krajeva Srbije put Beograda kako bi trgovci dali podršku protestu koji je organizovalo Udruženje pijačnih prodavaca „Opstanak“.

Jedan od članova udruženja, Mirčeta Goločevac, prodavac na Mirijevskoj pijaci, navodi za portal Nova.rs da je današnji skup potpuno apolitičan i da je krajnji cilj pobeda u borbi za prava pijačnih prodavaca.

„Cilj ovog protesta je poptuna obustava fiskalizacije za pijačne prodavce. Pijacu je nemoguće fiskalizovati. Mi smo zato preduzeli konkretne poruke – poslali smo dopis svim nadležnim institucijama tražeći ukidanje fiskalizacije. Ukoliko se naši zahtevi ne ispune, za sedam dana eto nas ispred predsedništva. I da se zna, određene političke partije su nam nudile pomoć i podršku našem skupu ali smo ih sve odbili. Ne mešamo se u politiku i politika nas ne interesuje. Hoćemo samo naša prava“, izričit je Goločevac.

Podsetimo, skupu je prethodiilo uvođenje novog sistema fiskalizacije, a dat je i novi rok za prelazak na elektronsku kasu – 30. april. Nakon toga će privrednici biti u obavezi da imaju elektronsku fiskalnu kasu, a nova mera biće obavezna za frizere, kozmetičare, kladionice, ali će taksisti, advokati i verske zajednice i dalje biti van ovog sistema.

Odredba će, zbog već postojećih velikih nameta posebno pogoditi pijačne prodavce, ali ne one koji su ujedno i poljoprivredni proizvođači.

Stručnjaci kažu da ovakve mere nisu dobre u jeku pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, te da se ne rešava ključni problem – crno tržište.

BONUS VIDEO: Prodavci nezadovoljni: Fiskalizacija će ubiti duh pijace

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar