Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Radnici Kolubare i ćerki firmi okupljenih oko Radnog tela "Jedinstvo Kolubara" uputili su ultimatum Ministarstvu rudarstva i energetike i generalnom direktoru EPS-a Dušanu Živkoviću, kao i predsedniku sindikalne organizacije te kompanije Branku Krsmanoviću, i postavili tri zahteva.

U pismu koje je naslovljeno sa „Ultimatum“ radnici navode da bi rukovodstvo trebalo da potpiše isti kolektivni ugovor kao iz prethodnog perioda. Poručuju da bi radnici trebalo da budu na prvom mestu, kao i da bi trebalo zaboraviti sve nesuglasice i lične interese.

„Tražimo da se do 1. avgusta odblokiraju svi računi kako bi radnici mogli da nesmetano koriste fondove solidarnosti, kao i račun kase uzajamne pomoći, koji je takođe blokiran, kako bi radnici mogli da nasmetano da podižu svoje ušteđevine. Tražimo i da se rapišu vanredni izbori u SO Kolubari kako bi se rešila situacija oko dualnog sindikata legitimnosti“, navodi se u ultimatumu.

Masovni protesti i blokade

Ukoliko zahtevi zaposlenih ne budu usvojeni, najavljuju velike proteste i blokade već 6. avgusta, uz moguće blokiranja pruga, saobraćajnica, institucija…

PROČITAJTE JOŠ

„Zamolili bismo sve tri strane da ovaj ulitmatum shvate krajnje ozbiljno, radniku je preko glave više da ga neko ponižava i ugnjetava“, dodaje se u pismu.

Foto: RT Jedinstvo

Račun Fonda solidarnosti Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) u banci Poštanska štedionica blokiran je od 6. januara prošle godine. Razlog za blokadu računa, kako su naveli predstavnici dve struje Sindikata radnika EPS-a, jeste spor oko toga ko je legitimni predstavnik ovog sindikata. Dok se dve sindikalne frakcije međusobno osporavaju, namenski račun iz kog se radnicima i njihovim porodicama finansira lečenje težih bolesti se ne može koristiti.

Podsetimo, radnici Kolubare su sredinom prošle godine protestovali zbog transformacije EPS-a u akcionarsko društvo. Oni su tada blokirali magistralni put.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare