Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Cena transporta robe iz Srbije za Rusiju drasticno je skočila, a sam proces traje znatno duže, što trenutno predstavlja najveći problem domaćim izvoznicima svežeg voća, posebno izvoznicima jagoda, rekao je sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.

On je u izjavi za Tanjug naveo da je izvoz jabuka u Rusiju pri kraju i da je veći deo uspešno izvezen, ali je upozorio da stižu nove sorte koje ne trpe dug transport i stajanje, poput višanja, trešanja i jagoda.

Dobra stvar je, dodaje, da je veći deo jabuka izvezen i taj izvoz i dalje teče, mada usporeno, a naplata ide redovno. Nepoznanica je, međutim, šta će biti s jagodama, s obzirom da one ne mogu da izdrže duži transport. Dodao je da na rusko tržište ide najveći deo svežeg voća, dok zamrznuto voće uglavnom ide u Evropu.

Za povrće, napomenuo je, srpskim izvoznicima Rusija nije atraktivna, jer je predaleko i tamo se uglavnom izvozi zamrznuti program povrća, koji može da trpi duži transprt. Bogunović je istakao da transport predstavlja najveći problem domaćim izvoznicima i dodao da je transport iz Srbije za Rusiju nekad naplaćivan 3.000 evra, zatim 5.000, pa 8.000 evra, dok danas pojedini prevoznici traže i 12.000 evra po kamionu. Dodatni je problem što se kamioni vraćaju prazni, jer iz Rusije ne može da se izveze ništa preko teritorije zemalja EU.

„Ranije je 85 odsto jabuka koje se proizvedu u Srbiji išlo u Rusiju, a s obzirom na to da je Rusija povećala sopstvenu proizvodnju prioritet je da se nađu nova alternativna tržišta poput Indije, Bliskog istoka, Egipta i Emirata“, rekao je Bogunović.

Dodao je da je veoma zahtevno plasiranje proizvoda na tržište Bliskog istoka, koje je dosta jako, platežno sposobno i za sada ima dobre transportne kanale, a njihovi su standardi izuzetno visoki i tek 30 odsto naše prve klase jabuka može da bude plasirano u toj regiji.

Bonus video: Anketa – Pitali smo građane, šta su primetili da je najviše poskupelo na pijaci?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare