Foto:Nova.rs/Shutterstock

Hrana, koja predstavlja najveći deo troškova za prosečnog potrošača, poskupljuje iz dana u dan, pa je i za one najosnovnije proizvode potrebno sve više novca. Iako statistika često ne pokazuje pravo stanje stvari na rafovima, čak i zvanični podaci potvrđuju da su cene tokom ove godine drastično rasle. Poskupeli su meso, mleko i jaja, ipak šampion na toj top listi je riba koja sada košta čak 52 odsto više nego početkom godine.

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je zvanične podatke o prosečnim cenama hrane u prodavnicama i pijacama u novembru. Uporedili smo ove podatke sa cenama iz januara, prema kojima se vidi da je od početka godine najviše poskupela riba, a u vrhu liste su i meso i mlečni proizvodi.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Riba

Prema zvaničnim podacima RZS-a, kilogram šarana se u januaru prodavao za 400 dinara.

Zvanični podaci za novembar takođe pokazuju da je kilogram šarana tada koštao 610 dinara, odnosno čak 52 odsto više.

Meso

Cene kilograma svinjskog vrata u prodavnicama je početkom godine bila 550 dinara.

Foto: Andrija Lazarević/Nova.rs

Trenutno je na snazi uredba Vlade Srbije o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, prema kojoj kilogram svinjskog mesa ne sme da košta više od 690 dinara, što je i prema zvaničnim podacima najčešća cena. Dakle, čak i uz uredbu koja je uvedena kako bi se cene stabilizovale, meso je ipak poskupelo, i to za oko 25 odsto.

Foto: Nova.rs/Shutterstock

Domaći sir

Veliki skok cena zabaležen je kod svih mlečnih proizvoda.

Jedan od tih proizvoda je domaći sir, koji je u beogradskim prodavnicama u januaru koštao 500 dinara po kilogramu.

Na pijacama je cena bila nešto povoljnija, te je sir koštao 400 dinara.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Međutim, novembarska cena sira u prodavnicama bila je 680, a na pijacama znatno niža, 440 dinara. Dakle, sir je u prodavnicama poskupeo 36, a na pijacama 10 odsto.

Foto: Nova.rs/Shutterstock

Mleko

Jedna od osnovnih životnih namirnica, mleko, takođe spada u grupu proizvoda koji su drastično poskupeli. Tako je litar dugotrajnog mleka početkom ove godine koštao oko 110 dinara, dok je njegova trenutna cena, u proseku, 142 dinara.

Foto:Dunja Marić

To je poskupljenje od skoro 30 odsto.

Jaja

Već u januaru su cene jaja bile dovoljno visoke. U prodavnicama, jedno jaje je koštalo 19, a na pijacama 16 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

U novembru, cena jednog jajeta u prodavnicama bila je 22 dinara. Na pijacama je cena bila nešto niža – 20 dinara. Iako je i dalje povoljnija kupovina na pijaci, cena ovog proizvoda viša je za 25 odsto nego početkom godine, dok su jaja u prodavnicama poskupela oko 16 procenata.

Krompir

Jedna od osnovnih namirnica, krompir, u januaru je u prodavnicama koštao 90, a na beogradskim pijacama 100 dinara po kilogramu.

Foto: Shutterstock

Manje od godinu dana kasnije, u novembru, cena ovog proizvoda u prodavnicama je 100 dinara po kilogramu. Na pijaci krompir košta 120 dinara. Dakle, cene u prodavnicama u proseku su više za oko 11, a na pijaci oko 20 odsto.

Pasulj

Još jedna u nizu koja je od početka godine poskupela je pasulj. Naime, početkom godine je, prema zvaničnim podacima, najčešća cena u prodavnici bila 300 dinara po kilogramu. Na pijaci je pasulj bio još skuplji, te je koštao 350 dinara.

U novembru su potrošači kilogram pasulja plaćali 350, a na pijaci 400 dinara. To je poskupljenje od skoro 17 odsto u prodavnicama, odnosno 14 na pijacama.

BONUS VIDEO Cene hrane probile sve granice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar