Za oko dve nedelje struja u Srbiji će ponovo, po treći put od početka godine, da poskupi. Sve to se opravdava tvrdnjom da je u Srbiji cena struje socijalna kategorija, odnosno ispod tržišne vrednosti, te da su poskupljenja neophodna za opstanak EPS-a. Da to nema veze sa istinom pokazuje podatak da je u Srbiji kilovat struje sada skuplji nego u Crnoj Gori. Nekada su se Crnogorci hvatali za glavu zbog računa, a sada mi jer su nam i novčanici značajno tanji.

Struja je nekada u Srbiji bila socijalna kategorija, a njena cena bila je ispod tržišne. Time su se često godinama unazad pravdali gubici EPS-a. Međutim, samo u poslednjih godinu i po dana, struja je poskupela tri puta.

Foto: Shutterstock

Novi rast cena sledi od 1. novembra, a poskupljene zasigurno stiže i u maju 2024. godine.

I bez tih poskupljenja, na adrese potrošača u Srbiji sada stižu veći računi nego potrošačima u Crnoj Gori. Oni su nekada bili primer skupoće, a pojedini građani su dizali kredite da bi platili račune za struju. Više nisu taj neslavni primer.  Sada je Srbija preuzela tu ulogu.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, potrošnja struje u Srbiji se deli u tri zone i visina računa zavisi od toga u kojoj ste najviše trošili.

Kilovat-čas u najjeftinijoj, zelenoj zoni, košta 8,336, u nešto skupljoj, plavoj zoni, u kojoj se kilovati obračunavaju za građane koji premaše mesečnu potrošnju od 350 kilovat-časova, cena je 12,504, a poslednja zona je crvena, i u njoj se cene obračunavaju za one građane koji mesečno potroše više od 1.600 kilovat-časova, i to po 25,008 dinara.

S druge strane, u Crnoj Gori ne postoje  zone, već sva domaćinstva sa dvotarifnim brojilima plaćaju istu cenu.

Prema podacima Elektroprovrede Crne Gore, kilovat-sat u ovoj susednoj državi košta 0,052 evra, što je oko 6,15 dinara, i to je cena u dnevnoj, skupljoj tarifi. Dakle niža je od najjeftinije cene kilovat časa u Srbiji.

Što se tiče noćne tarife, kada je struja jeftinija, u Srbiji kilovat-čas u zelenoj zoni košta 2,084, u plavoj 3,216 a u crvenoj 6,252 dinara.

U susednoj Crnoj Gori, kilovat-čas struje noću košta 0,026 evra, odnosno 3,07 dinara, dakle malo skuplje od zelene zone u Srbiji.

Što se tiče domaćinstava koja koriste jednotarifna brojila, pa im se struja obračunava po srednjoj ceni, potrošači u Srbiji ponovo plaćaju po zonama, i to u zelenoj 7,249, u plavoj 10,941, a u crvenoj 21,882 dinara.

A u Crnoj Gori kilovat-čas u ovom slučaju košta 0,042 evra, dakle pet dinara.

Strujomer Foto:Shutterstock

Kako je prosečna potrošnja struje u našoj zemlji 350 kilovat-časova mesečno, tako će domaćinstvo koje utroši upravo toliko električne energije platiti 4.311 dinara.

U Crnoj Gori, s druge strane, račun za istu potrošnju 4.198 dinara.

Šta sve plaćamo kroz račun za struju?

U cenu struje u Srbiji, osim utrošenih kilovat-časova, ulaze i različite naknade.

Foto: Shutterstock

Prvi na spisku, pored utrošene struje, je trošak obračunske snage koji, na primeru prosečnog (350 kilovat sati) iznosi 125 dinara.

Potom, plaća se trošak garantovanog snabdevača, u fiksnom iznosu od 147,52 dinara, kao i naknada za povlašćene proizvođače električne energije koji po utrošenom kilovat-času košta 0,801 dinar, dakle u ovom slučaju, 280,35.

Još 0,015 dinara po kilovatu, u ovom primeru 5,25 ukupno, košta naknada za unapređenje energetske efikasnosti.

Na tako dobijenu osnovicu se potom obračunava akciza od 7,5 odsto, a onda i PDV u iznosu od 20 procenata.

A ni tu nije kraj troškovima, jer svaki potrošač plaća i taksu za javni medijski servis, dakle RTS, od 299 dinara.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tako, od 4.311 dinara koje potrošač treba da plati, potrošeni kilovat-časovi iznose 2.553, što je 60 odsto računa, a sve ostalo su takse i naknade.

Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori, situacija je drugačija.

Naime, oni ne plaćaju akcizu, kao ni naknadu za unapređenje energetske efikasnosti, pa ni javni servis.

Naknadu za održive izvore energije plaćaju samo oni koji potroše više od 300 kilovat-časova. Drugim rečima, u Crnoj Gori potrošači plaćaju ono što potroše i još nekoliko administrativnih troškova.

Prema kalkulatoru Elektroprivrede, osim utrošene struje, Crnogorci plaćaju angažovanje mrežnog kapaciteta, odnosno prenos utrošene struje do domaćinstva. Za potrošenih 350 kilovat-časova, to je trošak od 11 evra, odnosno oko 1.290 dinara.

Naredna stavka je fiksni deo mrežnog kapaciteta, što je nadoknada za održavanje dostupnosti mrežnog kapaciteta kupcima u svakom trenutku, što je dodatni trošak od 83 dinara.

Potrebno je platiti i gubitke u mreži, i to u iznosu od 288 dinara.

Nakon toga, sledi naknada operatoru tržišta, što je trošak od 1,17 dinara. Crnogorci takođe plaćaju naknadu za podsticanje obnovljivih izvora energije, ali ovo plaćaju samo građani koji potroše više od 300 kilovat-časova mesečno, što je u ovom slučaju trošak od 55 dinara. Računu sada treba dodati PDV od 21 odsto.

Pun iznos računa, prema kalkulatoru Elektroprivrede Crne Gore, iznosi 35,81 evro, dakle 4.198 dinara.

BONUS VIDEO Svako obraćanje ministarke energetike, novo poskupljenje struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar