“Telekom Srbija” duguje Eelektroprivredi Srbije više od 11 miliona evra, ali to nije jedino državno preduzeće prema kojem ta kompanija nije izmirivala svoje obaveze. Zvanični podaci pokazuju da “Telekom” nije plaćao ni zakup prostora niti opremu, te da i po tom osnovu duguje Pošti Srbije ogromnih 17 miliona evra.

Iza raskošne maske upešnog državnog preduzeća kojim se SNS vlast hvali, zapravo se krije veliki dužnik i to prema drugim državnim preduzećima.

Prema izveštaju nezavisnog revizora, koji je između ostalog objavljen i na sajtu Agencije za privredne registre (APR), Telekom Srbija je poslovnu 2022. godinu završio sa astronomskim dugom prema Pošti.

Naime, dugovanje Telekoma prema Pošti, poslednjeg dana prošle godine iznosilo je 1.995.713.000 dinara, dakle skoro dve milijarde, što je oko 17 miliona evra.

Telekom Srbija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kako se navodi u izveštaju, dug je uglavnom nastao na osnovu zakupa poslovnog, tehničkog i skladišnog prostora od JP PTT, kao i za kupovinu elektronsko komunikacione opreme od Poštine ćerka firme “Pošta NET”.

Zanimljivo je i da je samo u toku 2022. godine dugovanje Telekoma prema Pošti enormno uvećano i to za 1,5 milijardi dinara.

Godinu dana ranije, odnosno 31. decembra 2021. godine, Telekomov dug prema Pošti iznosio je 418.091.000 dinara, odnosno bio je oko 3,5 miliona evra.

Ne plaća ni struju

Podsećamo da je Nova.rs već ranije pisala o enormnom dugu koji Telekom ima prema EPS-u.

Ukupna potraživanja EPS-a do 10. novembra iznosila su 1,3 milijarde dinara, što je više od 11 miliona evra.

Foto: Shutterstock, Nova.rs

I u slučaju ovog duga simptomatično je da je najveći deo nastao od početka godine.

Prema zvaničnim podacima, Telekom je za struju 1. januara ove godine dugovao oko 323 miliona dinara, da bi za nepunih 11 mesci bio uvećan za milijardu dinara, odnosno narastao na 1.341.193.331 dinara.

Dugovanja Telekoma i to samo prema druge dve državne kompanije iznose preko 28 miliona evra, odnosno 17 miliona koje duguju Pošti i preko 11 miliona evra koja od njih potražuje EPS.

Rasprodaje imovinu

Osim informacija o ogromnim dugovanjima, otkriveno je i da je Telekom kao strateška državna telekomunikaciona kompanija donela odluku da rasproda većinu telekomunikacionih antenskih stubova, zajedno sa pratećom  infrastrukturom.

Ove podatke otkrio je BIRN, a prvi čovek Telekoma Vladimir Lučić potvrdio je da će do prodaje zaista i doći, ali nije otkrivao i po kojoj ceni.

Foto:TANJUG/ DOPISNIK KIM

Prema otkriću BIRN-a Telekom će ostati bez vlasništva nad 1.827 antenskih stubova i zemljišta na kome se nalaze, kao i bez pratećih trafo-stanica i solarnih panela.

Telekom u ovoj svojevrsnoj rasprodaji ostaje bez imovine i u regionu. Od 1.827 stubova, 995 je u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini, a 107 nalazi se u Crnoj Gori.

Kako je BIRN otkrio, novi vlasnik biće britanska firma “Actis GP LLP”.

Ono što u celoj ovoj situaciji začuđuje je i činjenica da će Telekom posle obavljenje transakcije i prodaje svojih antenskih stubova, te iste stubove kasnije iznajmljivati.

Za vlast je Telekom među najuspešnijim preduzećima

Poslovanje Telekoma SNS vlast posmatra selektivno, pa ni u svojim javnim obraćanjima ne govore o prezaduženosti ovog preduzeća.

Telekom Srbija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Naprotiv, u prvi plan ističu činjenicu i izveštaj APR-a o poslovanju u 2022. godini prema kome Telekom zaista jeste na četvrtom mestu u Srbiji po ostvarenoj neto dobiti.

Međutim, ono što prećutkuju je da je Telekom, osim dugovanja prema dobavljačima, zadužen i kreditima, koji su na kraju 2022. godine iznosili 1,75 milijardi evra.

BONUS VIDEO: Radmilo Marković (BIRN) Telekom planira prodaju strateške imovine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare