U Nemačkoj su danas stupila na snagu nova pravila u vezi sa vizama za kvalifikovane radnike iz zemalja izvan Evropske unije, koja omogućavaju ulazak u tu zemlju i traženje posla do godinu dana, uz uslov da su ispunjeni određeni kriterijumi. Prema ovom pravilu, radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i sa terirorije Kosova mogu znatno lakše da odu na neodređeno vreme u Nemačku, i to do 50.000 njih godišnje, što je duplo više nego do sada.

Nova pravila, poznata kao „karta šansi“ za traženje posla u Nemačkoj, važe za one sa najmanje dve godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena. Takođe je potrebno poznavanje nemačkog ili engleskog jezika.

Kada se karta odobri, podnosilac zahteva može da uđe u Nemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da podnosi ugovor sa nemačkom kompanijom pre nego što mu bude dozvoljeno da uđe u Nemačku da radi. Inače, nova pravila su uvedena sa ciljem da se smanji birokratija i skrate procedure, a deo su sveobuhvatnog zakona koji ima za cilj da reši nedostatak kvalifikovanih radnika u Nemačkoj.

Posla ima za medicinare, ali i vozače

Naši ljudi koji već žive u Nemačkoj najčešće se bave fizičkim poslovima, pre svega građevinom, a veliki broj njih zaposlenje u zdravstvenim sistemima, kao što su negovatelji, medicinski tehničari, fizioterapeuti, farmaceuti,a otišao je i veliki broj naših doktora. Direktorka jedne srpske agencije za zapošljavanje u Nemačkoj Emina navela je ranije za Nova.rs da su medicinari godinama unazad bili među najtraženijim profilima u Nemačkoj, međutim njih trenutno najmanje odlazi iz Srbije. Zapravo – gotovo svi koji su želeli su i otišli.

PROČITAJTE JOŠ

„Taj talas medicinskih radnika je već otišao, a onih koji žele da odu je jako malo. To su, znači, medicinske sestre, tehničari i doktori. Međutim, u prethodnom periodu veoma traženi su fizioterapeuti i mislim da će, kako se čini, njihova era tek sada doći do izražaja. To nam pokazuju i naši klijenti koji nam dolaze s diplomom fizioterapeutskog tehničara“, rekla je ona.

Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, Nemačka traži i varioce, električare, molere i automehaničare koji su u Srbiji veoma deficitarni. Dok im Nemci daju i do 3.000 evra, kod nas ovi majstori zarađuju oko hiljadu evra. Oglasi koji su istaknuti na sajtu srpskih agencija za zapošljavanje u Nemačkoj pokazuju da tamošnjim firmama fale i profesionalni vozači.

Tražene su i spremačice koje mogu dobro da zarade, a obezbeđen im je i smeštaj u hotelu u kom rade.

Spremačica u hotelu
Spremačica u hotelu – ilustracija; Foto: chadchai krisadapong / Panthermedia / Profimedia

Na ceni su i konobari, kuvari, zatim osoblje za rad u kuhinji i proizvodnji hrane, kao i radnici za održavanje higijene objekta.

Inače, naša sagovornica je objasnila da čitavu proceduru zapošljavanja u Nemačkoj obavlja agencija, jer proces ume da bude komplikovan i dugo traje.

BONUS VIDEO Crvena linija: Nemačka (ni)je obećana zemlja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare