Foto:shutterstock; Filip Krainčanić/Nova.rs; privatna arhiva

U jeku najveće finansijske krize koja potresa Elektroprivredu Srbije, kada se pod parolom štednje ukida wc papir i sapun a zaposlenima nalagalo da smanje korišćenje klime čak i na paklenim temperaturama, izvršna direktorka korporativnih poslova Zorana Stojković i blizu 40 pravnika boravi na Kopaoniku na pravnom savetovanju koje se održava svake godine na Kopaoniku. Šestodnevni boravak na Kopaoniku u proseku EPS plaća po zaposlenom od 500 do 1.500 evra.

Na Kopaoniku se ovih dana održava jubilarni susret „Kopaonička škola prirodnog prava“, na kome, prema saznanjima portala Nova.rs, prisustvuje oko 40 pravnika EPS-a, na čelu sa izvršnom direktorkom za korporativne poslove Zoranom Stojković.  

Baškarenje pravnika na planini dolazi u trenutku kad se ovo preduzeće suočava s ozbiljnom finansijskom krizom, a u prilog tome govori i činjenica da se štedi na svemu.

Za ovo putovanje EPS je, međutim, izdvojio nekoliko desetina hiljada evra.

Pravnici EPS-a jesu svake godine učestvovali na ovom skupu, ali je ove godine situacija drugačija, jer se preduzeće nalazi u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

Na „savetovanju“ koje traje od 12. do 17. decembra niko od pravnika EPS ne učestvuje aktivno, niti ima pripremljen neki rad koji treba da prezentuje. Dakle, njihovo prisustvo nije neophodno, bar ne u ovolikom broju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Izvor Nova.rs iz EPS-a kaže da se na svemu štedi, ali ne i na putovanja.

Kao primer navodi odluku Zorane Stojković, izvršne direktorke za korporativne poslove EPS-a, da kompletnu korporativu iz zgrada u Balkanskoj ulici i Makenzijevoj, prebaci u zgradu u Masarikovoj ulici. Takav potez aminovao je v.d. direktora Miroslav Tomašević.

„Sve to je urađeno pod parolom uštede. Tamo sada ljudi sede jedni drugima na glavi, ko sardine“, navodi naš sagovornik i dodaje: 

„Ono što je problem je da ti iseliš sve te zgrade, navodno zbog uštede, da ljudima ukineš wc papir i onaj sapun za ruke, sve to nešto što je bilo osnovno higijensko sredstvo, koje je EPS obezbeđivao, a onda da odvedeš 40 pravnika da se u suštini šest dana provodi na Kopaoniku. U suštini, niko od njih nije napravio neki rad ili učestvuje na bilo koji način na tom skupu“, kaže naš izvor iz EPS-a.

Kako se može videti iz ponude agencije koja je dostavljena EPS-u, za smeštaj učesnika susreta „Kopaonička škola prirodnog prava“ smeštaj se mogao rezervisati u 12 objekata, mahom rangiranih sa četiri zvezdice.

PROČITAJTE JOŠ


Standardna obavezna kotizacija po učesniku iznosi 29.500 dinara.

Što se tiče smeštaja, cene se u zavisnosti od izbora apartmana kreću od 250 do 1.230 evra.

Primera radi, deluks apartman sa polupansionom u jednom od hotela košta 1.230 evra.

Naš sagovornik kaže da su pravnici EPS-a smešteni uglavnom u Grandu, hotelima Klub A, Nebeske stolice, Anđela…

Ekonomista Goran Radosavljević kaže da nije neuobičajeno da kompanije svoje zaposlene šalju na ovakve događaje, ali da kompanija kao što je EPS treba racionalnije da se ponaša.

„EPS se ne ponaša racionalno ni po jednoj drugoj stavci, pa ne vidim ni zašto bi po ovom pitanju“, kaže Radosavljević.

Dodaje da je važno da kompanija štedi na svim poljima.

Goran Radosavljević Foto: Nova S


„Pitanje za EPS je zašto štede na, kako ste rekli wc papiru, a ne na pravnicima na Kopaoniku“, ističe Radosavljević dodajući da je reč o raskalašnom ponašanju u situaciji kada se na sva vrata priča o krizi i štednji struje građana.

Podsetimo, EPS se nakon havarije krajem 2021. godine zadzužio za 1,5 milijardi evra zbog uvoza struje koju smo kupovali čak i leti kada smo obično izvozili i zarađivali.

U međuvremenu, kako je pisala Nova.rs, počela je transformacija EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo čime se otvara mogućnost za upliv privatnog kapitala kroz dokapitalizaciju ili strateško partnerstvo.

Ove nedelje se očekuje da Vlada odobri zahtev EPS-a da se transformiše u akcionarsko društvo

BONUS VIDEO: Srpska energetika godinu posle sunovrata EPS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare