Foto: Shutterstock

Svetski stručnjak za nuklearnu energiju Đurica Tankosić rekao je danas da nema razloga za strah od nuklearnih elektrana, ali da svakako treba biti oprezan.

„Nuklearne elektrane nisu opasne i svi parametri pokazuju da su one najsigurniji izvor energije, uključujući i vetar i Sunce“, rekao je Tankosić za RTS.

Tankosić koji je, projektovao, gradio i pustio pogon skoro 30 nuklearki širom sveta istakao je da se prilikom projektovanja nuklearnih elektrana uzimaju u obzir prirodne pojave, napad oružjem, kao i malo verovatni događaji, poput udara velikog aviona.

PROČITAJTE JOŠ

On je naglasio da nema razloga ni za zabrinutost zbog nuklearnog otpada i da je hemijski otpad mnogo opasniji.

„Radioaktivni otpad nestaje i transformiše se u stabilne elemente koji nisu opasni“, rekao je Tankosić i dodao da se otpad drži u nuklearnim elektranama, a da ga za jedan životni vek elektrana proizvede za veličinu fudbalskog terena.

On je ocenio da će nuklearna energija u budućnosti, a naročito u Evropi, imati, ako ne dominantnu, značajniju ulogu.

Tankosić je rekao da Memorandum u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji, koga je juče potpisalo pet ministarstava i 20 fakulteta, instituta i energetskih preduzeća, predstavlja prvi korak u procesu koji traje 14 godina, koliko je potrebno da se nuklearna elektrana pusti u pogon.

Istakao je da su osamdesetih godina prošlog veka urađeni parametri, potrebni za sprovođenje projekta izradnje nuklearne elektrane u Srbiji.

Foto: Shutterstock

„Treba doraditi te stvari. Ljudi koji su na njima radili su mojih godina, potrebni su nam novi kadrovi, a oni će doći kada im se pokaže perspektiva da će taj program zaista proći“, rekao je Tankosić, dodajući da je za to potrebno i da mediji pravilno obrađuju ovu temu.

BONUS VIDEO Stručnjak: Srbiji možda ni ne treba nuklearna energija pored miksa vode, sunca i vetra sa vodonikom i amonijakom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare