Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Foto:TANJUG/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Emilija Jovanović/

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije sa predstavnicima pet ministarstva i 20 fakulteta, naučnih instituta i energetskih preduzeća.

Potpisivanjem Memoranduma želeli smo da povežemo ministarstva, naše akademske i naučne institucije, da im damo vetar u leđa, kako bismo bili u stanju da uopšte razmotramo korišćenje nuklearne energije u Srbiji, rekla je Đedović Handanović u prisustvu premijera Srbije Miloša Vučevića.

Dubravka Đedović Handanović ukazala da je tema snabdevanja energijom pitanje energetske i nacionalne bezbednosti i da na tom putu nema prostora za greške, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

PROČITAJTE JOŠ

Ministarka je podsetila da je u Srbiji od 1989. na snazi zakonska zabrana izgradnje nuklearnih elektrana, uvedena kao reakcija na akcident u Černobilju 1986. godine.

Odredbe tog zakona se, međutim, ne odnose na naučnoistraživačke i istraživačko-razvojne radove, rudarsko-geološke istražne radove, obrazovanje kadrova. Regulatorni uslovi su samo jedan od elemenata, postoji niz drugih koraka koje treba da sprovedemo da bismo mogli da donesemo informisanu odluku o nuklearnoj energiji, rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Ona je dodala da izrada preliminarne tehničke studije treba da obezbedi komparativnu analizu dostupnih tehnologija na tržištu, pokaže koje su prednosti i mane mogućih rešenja i koji su tehnički, ekonomski i tržišni parametri za gradnju nuklearnih elektrana.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sandra Dokić navela je da se u Evropi 26 odsto električne energije proizvodi iz nuklearnih elektrana i da Poljska, visoko zavisna od uglja kao i Srbija, planira izgradnju šest nuklearnih reaktora za proizvodnju električne energije, dok susedne zemlje poput Rumunije, proširuju svoje nuklearne kapacitete.

Foto: Johannes Plenio/Pexels

Potpisnici Memoranduma su Institut za nuklearne nauke Vinča, JP Nuklearni objekti Srbije, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), Srpsko nuklearno društvo, Institut za fiziku, Fizički fakultet, Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu, Prirodno matematički fakultet u Kragujevcu, Elektrotehnički fakultet (ETF), Mašinski fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Memorandum su potpisali i Elektrotehnički institut Nikola Tesla, Fakultet za fizičku hemiju, Biološki fakultet, Građevinski fakultet, Ekonomski fakultet i Medicinski fakultet.

Pored Ministarstva rudarstva i energetike, Memorandum su potpisali i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo zdravlja, kao i preduzeća Elektroprivreda Srbije i Elektromreža Srbije.

BONUS VIDEO Svet i nuklearna energija – 38 godina posle Černobila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare