Milan Krkobabić Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić izjavio je danas da ljudi, pogotovo oni mladi, neće pomišljati na odlazak iz lokalnih zajednica i sela u Srbiji gde se samostalno dogovara, planira i odlučuje, a te odluke imaju punu podršku državne kase.

On je na otvaranju okruglog stola na temu „Uloga naučnih instituta u unapredjenju poljoprivrede i sela Srbije“ u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) istakao značaj instituta, dovodeći ih u vezu sa neophodnim transferom novih znanja i tehnologija, koje su od posebnog značaja za podizanje produktivnosti kao imperativa za opstanak malih, a usitnjenih porodičnih gazdinstava, koja dominiraju u Srbiji.

„Tu smo da pokušamo da damo odgovor kako da taj naš hektar jedinstvenog poljoprivrednog zemljišta umesto hiljadu dolara da 17 ili 24 hiljade dolara, poput Danske ili Holandije“, rekao je Кrkobabić.

PROČITAJTE JOŠ:

Potpredsednik SANU Zoran Popović istakao je aktivnost Akademijskog odbora za selo u okviru SANU i saradnju tog odbora sa Ministarstvom za brigu o selu kao sjajan primer uspešne saradnje države i nauke.

„Naša rešenost, znanje i znatna ulaganja države ohrabruju nas da uporno primenjujući evropska iskustva menjamo i položaj poljoprivrede, a posebno položaj sela Srbije. Saradnja Akademijskog odbora za selo koji okuplja veliki broj naučnih radnika i Ministarstva za brigu o selu dala je i daje vidljive, konkretne rezultate“, rekao je predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić.

Na skupu su govorili i predstavnici Instituta za voćarstvo, Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“, Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, Instituta za ekonomiku poljoprivrede, Instituta „Biosens“, Instituta za pesticide i zaštitu životne sredine, Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu, Instituta za krmno bilje iz Кruševca, Instituta za zemljište i Instituta za povrtarstvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar