Foto:Vesna Lalić

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić izjavio je u obilasku zemljoradničke zadruge "Agrosoj" u selu Neuzina, da su veliki broj kooperanata, primenjeno znanje i savremene tehnologije recept za uspešno poslovanje zadruga.

„To je onda dobra zadruga, a selo u kome se ona nalazi ima budućnost. Imamo takve zadruge i imamo takva sela. Ako želimo da nastavimo evropski put onda su zadruge-kooperative imperativ“, istakao je Кrkobabić, saopštilo je Ministarstvo.

Kako je navedeno, iz prošlogodišnjeg Programa Ministarstva za brigu o selu namenjenog zadrugama, zadruzi „Agrosoj“ u opštini Sečanj dodeljeno je 15 miliona dinara bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja nabavkom linije za pranje, kalibriranje i pakovanje povrtarskih proizvoda.

Direktor zadruge Nandor Vereš izjavio je da je linija nabavljena sredstvima Ministarstva za brigu o selu sada radi bez prekida i da samo investicijama u svoj razvoj male, ali i veće zadruge imaju perspektivu.

„Ovi proizvodi će već sutra biti u lancima marketa širom Srbije“, rekao je Vereš.

Zadruga „Agrosoj“ posluje od 2002. godine, bavi se proizvodnjom ratarskih kultura na 650 hektara, uzgojem povrtarskih i voćnih kultura na 52 hektara zemlje, otkupom i trgovinom merkantilnom robom, kao i plasmanom reporomaterijala poljoprivrednicima.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj istakla je da je ovo pravi primer kako je jednom ozbiljnom investicijom jedna zadruga od proizvođača primarnih proizvoda postala proizvođač finalnih proizvoda za maloprodajno tržište, što i jeste suština zadružnog organizovanja.

Nestorov je naglasila da udruživanje dobija poseban kvalitet kod proizvođača sa intenzivnim proizvodnjama u povrtarstvu, voćarstvu i sličnim kulturama, jer se troškovi ovako najefikasnije smanjuju, a samim tim i povećava se produktivnost i sama dobit.

Od početka sprovođenja programa podrške zadrugarstvu, od 2017. godine, zaključno sa 2021. godinom, izdvojeno je 2,13 milijarde dinara za 207 zadruga, a ove godine Ministarstvo za brigu o selu za ove namene izdvojilo je novih 500 miliona dinara.

BONUS VIDEO – Krkobabić spasava sela, osim G. Nedeljica

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare