Foto: Shutterstock

Sela u Srbiji koja učestvuju u manifestaciji "Miholjski susreti sela" ove godine će dobiti do 500.000 dinara, kazao je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, a saopštio njegov Kabinet.

Ministarstvo za brigu o selu danas je raspisalo konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za tu jednodevnu ili višednevnu manifestaciju koja se može održati u svim naseljenim mestima – selima na teritoriji Srbije, izvan gradskih, opštinskih sedišta i prigradskih naselja.

Podnosilac prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave u Srbiji, koje same osmišljavaju program, trajanje i mesto održavanja manifestacije „Miholjski susreti sela“. Predviđeno je da se manifestacije održavaju od 28. juna do 1. decembra 2022. godine.

Za ovaj program u budžetu Srbije opredeljeno je ukupno 43 miliona dinara, a maksimalan iznos koji se odobrava po jednoj prijavi iznosi 500.000 dinara. Кonkurs traje do 29. aprila 2022. godine.

U 2021. godini za ovaj program izdvojeno je 30,5 miliona dinara i 68 jedinica lokalnih samouprava dobile su sredstva za održavanje ove manifestacije u svojim selima.

Čak 961 selo se, kako je navedeno u saopštenju, takmičilo i družilo u najrazličitijim disciplinama, a o tome koliko je ova manifestacija naišla na izuzetno pozitivan prijem svedoči broj od oko 100.000 učesnika i posetilaca.

Aktivnosti, u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave, mogu biti iz oblasti dramskih umetnosti, književnosti, literarnih veština i drugih umetnosti (takmičenja u pevanju, recitaciji, glumi, slikanju, itd.), održavanja sportskih takmičenja, promovisanja očuvanja i unapređenja starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrade umetnina i predmeta domaće radinosti, kao i ostale aktivnosti u kojima stanovnici sela mogu pokazati svoja znanja i veštine i u njima se takmičiti.

Cilj je, kako je istaknuto, obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa.

Bonus video – Krkobabić spasava sela, osim Gornjih Nedeljica

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare