Foto: N1

Iznenadne izmene Zakona o elektronskim medijima, bez znanja javnosti i članova Radne grupe, samo je poslednji od primera na koji vlast pokušava da sabotira rad najvećeg privatnog telekomunikacionog operatora SBB i kritičkih medija United Media, koji zajedno posluju u okviru United Grupe. Cilj je očito favorizovanje operatora u većinski državnom vlasništvu Telekoma i provladinih televizija sa nacionalnim frekvencijama.

Podsetimo, nakon završene javne rasprave o medijskim zakonima i tik pred njihovo usvajanje vlast je dodala odredbe po kojima su svi kablovski operatori obavezni da u svojoj ponudi imaju pored javnog servisa i programe privatnih televizija sa nacionalnim frekvencijama i da im plaćaju po ceni koju će određivati REM, bez mogućnosti da ih ukinu.

Takođe, predviđen je i obavezan raspored koji podrazumeva da prva dva mesta moraju biti rezervisana za kanale javnog servisa, a da na narednim pozicijama moraju biti nacionalne televizije Pink, Prva, B92 i Hepi, prenosi N1.

Ove izmene unete su bez znanja članove Radne grupe koja je radila na zakonima, a nakon što su isplivale u javnost predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izrazili nezadovoljstvo.

Usvajanje zakona je odloženo, jer je Misija OEBS u Srbiji pozvala vladu na dodatne konsultacije koje bi trebalo da se održe u utorak 17. oktobra.

Zabrana reklame na RTS

Svega nekoliko dana ranije, SBB je saopštio još jedan primer narušavanja slobodnog tržišta u Srbiji. Naime, javni medijski servis RTS zabranio je objavu promotivnih spotova kompanije SBB. Pored kršenja zakona, takvim odlukama se nanosi šteta i samom RTS-u i svim građanima Srbije, zbog čega je SBB dopisom tražio i hitnu reakciju direktora i Upravnog odbora Javnog servisa, ali oni danima ne odgovaraju, navodi se u saopštenju SBB-a.

Reklama SBB-a emitovana je samo jednom, a onda je odjenom više nema u etru Javnog servisa.

„Koliko je nama poznato, reklama je ispoštovala sve zahteve zakonske, ne vidimo šta je problematično kada se govori o sadržaju oglasne poruke, jer je ona zasnovana na podacima, dakle verodostojna je, tako da ne znamo šta bi mogao da bude iz tog ugla problem“, objasnio je advokat Junajted grupe Miloš Stojković za N1.

Pitanje u čemu je problem postavljeno je direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću, Upravnom odboru Javnog servisa i Ministarstvu informisanja, ali za sada sve institucije koje plaćaju građani Srbije ćute.

Zabranjeni gradovi za SBB

U Srbiji i dalje postoji veliki broj gradova u kojima kablovski operator SBB ne može da ponudi svoje usluge građanima. Iz kompanije su više puta upozoravali da se svakodnevno suočavaju sa opstrukcijama i sprečavanjem SBB-a da ponudi svoje usluge, jer im se ne dozvoljava da širi svoju mrežu. Eđu, zabranjem gradovima i opštinama, kako navode, su Subotica, Smederevo, Ruma, Bor, Bečej…

„Dva najčešća načina kako možete ući u neki novi grad jeste da tražite pristupe takozvanoj kablovskoj kanalizaciji Telekoma Srbija koji je operator sa značajnom tržišnom snagom, po zakonu mora da vam omogući pristup, a drugi je da tražite klasične dozvole za izgradnju i na tja način izgradite mrežu i neophodnu infrastrukturu da biste došli do korisnika“, objasnio je nedavno avokat SBB Miloš Stojković.

PROČITAJTE JOŠ

On je dodao da su situacije različite.

„Na jednoj strani imate gradove gde proces nije odmakao od nule, nisu izdati ni lokacijski uslovi, na drugoj strani imate gradove gde ste dobili građevinsku dozvolu, a u narednom koraku niste mogli da pristupite kopanju jer je bilo ono čuveno ‘fali jedan papir’, pa se odugovlači, vreme prolazi, a u nekim gradovima dešava se da stoje zahtevi po nekoliko čak i godina. Mogu da kažem iz postupaka u kojima sam učestvovao kao advokat da zaista postoje veliki problemi u razvoju mreže“, ocenjuje advokat SBB.

Kampanja na terenu

U poslednjih godinu dana u zgradama opština u više gradova Srbije Telekom je postavljao svoje štandove na kojima je bilo ispisano „Raskid sa SBB-om? Moguće je!“.

Osim u zgradama opštine, slična kampanja sa štandovima vodila se i u zgradi Glavne pošte u Beogradu, ali i ispred poslovnica SBB širom Srbije.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Zašto su preko noći menjani medijski zakoni?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare