Prvi vreli letnji dani nateraju nas da se setimo klima uređaja, njihovog čišćenja i remonta. Servisiranje klime se u Beogradu kreće se od 2.500 do 4.500 dinara. Ipak, ono što može da bude mnogo veći problem je čekanje na majstora - koje može da potraje i mesec dana.

Iz nekoliko beogradskih firmi koje se bave održavanjem klima, kažu da se servisi zakazuju kada vrućine već počnu i da se zbog toga na servis čeka uglavnom oko nedelju dana, ali da može da se desi i da prvi slobodan termin bude tek za mesec dana.

Foto:shutterstock

Majstori za klime savetuju da se svakog meseca pere filter, za čije pranje su, kako kažu, dovoljni samo odmašćivač i voda. Servis uređaja podrazumeva pranje spoljne i unutrašnje jedinice.

Za klime „sedmica“, „devetka“, „dvanaestica“ koje građani najčešće koriste, cena velikog servisa je od 2.500 do 4.500 dinara, kažu serviseri klima, dok za one nešto veće može da bude za oko 1.000 dinara veća cena.

Redovan, odnosno mali servis obuhvata čišćenje freonskog izmenjivača unutrašnje i spoljne jedinice, suvo čišćenje turbine, drenažnog kanala. Zatim, dezinfekciju unutrašnjeg izmenjivača i filtera, proveru i dopunu freona, kao i kontrolu ispravnosti ključnih delova.

U veliki servis ubrajaju se pranje unutrašnjeg izmenjivača sa hemijskim preparatim koji odmašćuju i dezinfikuje unutrašnju jedinicu, zatim pranje turbine unutrašnje jedinice, spoljašnjeg izmenjivača, kontrola količine freona, kao i kontrola ispravnosti vitalnih delova.

Majstori kažu da ukoliko se klima koristi i za grejanje, servis se onda savetuje dva puta godišnje – pre leta i pre zime.

Bonus video: Letovalište koje Srbi najviše traže nakon Sajma turizma (a nije ni Grčka, ni Turska)