Benzinska pumpa
Benzinska pumpa Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

V. d. direktora Uprave za rezerve energenata, Petar Ilić, rekao je danas da se u poslednje vreme beleži povećana potrošnja goriva, pre svega dizela i motornog benzina, u poređenju sa prosekom potrošnje u 2021. godini.

Ilić je naveo podatak da je 10. maja potrošnja dizela bila 24 odsto uvećana u odnosu na prošlogodišnji prosek, a benzina za više od 30 odsto.

„Ima više razloga za povećanu potrošnju, ali se taj porast najviše može pripisati privrednom rastu, a pored toga došlo je i do ujednačavanja cena i sa susednim zemljama, tako da se jedan deo prometa verovatno vratio u Srbiju“, rekao je Ilić.

On je dodao da sistem obaveznih rezervi, bez obzira na potrošnju, prati potrebe države i, uz druge rezerve koje postoje, omogućava stabilno snabdevanje tržišta Srbije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„U 2021. smo uvećali obavezne rezerve energenata za 30 odsto u odnosu na prethodnu, 2020. godinu. Ove godine, sa aktivnostima koje su u toku, očekujemo da za kratko vreme povećamo rezerve za 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što daje kumulativno povećanje od 100 odsto u odnosu na 2020. godinu“, rekao je Ilić.

BONUS VIDEO – Uporedne cene goriva u Srbiji i regionu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare