Novembarski računi za struju biće uvećani, i to će biti treći put od početka godine da poskupljuje električna energija. To nije kraj, jer potrošače očekuje poskupljenje i u maju naredne godine. Štednja svakako nije naodmet, pa pred visoke zimske račune treba pripaziti na potrošnju i satne u kojima je struja jeftinija. Dok, na primer, Nišlije jeftiniju struju mogu da koriste već od 22 časa, Novosađani moraju da čekaju do 23, a Beograđani provode besane noći čekajući da veš mašinu uključe u ponoć.

Struja je jeftinija noću nego danju, i to ne zanemarljivo. Sada kilovat-čas u najjeftinijoj, zelenoj zoni, košta 8,336, dok je “noćna” cena 2,084 dinara.

U nešto skuplljoj, plavoj zoni, u kojoj se kilovati obračunavaju za građane koji premaše mesečnu potrošnju od 350 kilovat-časova, cena je 12,504 danju, a 3,126 dinara noću.

Poslednja zona je crvena, a u njoj se cene obračunavaju za one građane koji mesečno potroše više od 1.600 kilovat-časova. Oni kilovat-čas danju plaćaju 25,008, a noću 6,252 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, potrošače koji, primera radi, peru veš kada je struja jeftinija, to će koštati tačno četiri puta manje, bez obzira na to u koju zonu spadaju na osnovu potrošnje.

Foto: N1

Još jedan od velikih potrošača struje je bojler, jer kada se voda u njemu zagreva samo noću, prosečno domaćinstvo će to koštati 400 dinara, što je drastična razlika u odnosu na oko 1.600 dinara, koliki bi bio ceh da se bojler zagreva danju.

Ipak, treba voditi računa o tome kada počinje perod jeftine struje, s obzirom na to da to zavisi od mesta u kojem potrošač živi.

Kada su cene niže?

U centralnoj Srbiji, cene struje su niže od 22 do šest časova.

Foto: Shutterstock

U Vojvodini, obračun jeftinije električne energije kreće sat vremena kasnija, pa kreće od 23 i traje do sedam časova. Beograđani moraju da čekaju najduže, jer je jeftinija struja u prestonici od ponoći do osam časova ujutru.

U Srbiji je nekada, pored noćne, postojala i dnevna jeftina struja, od 15 do 17 časova.

Vreme kada je struja jeftinija određena je Metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje, koju je usvojila Agencija za energetiku Srbije, ali od njih nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega je to vreme različito u drugim delovima zemlje.

Strelica pokazuje da li je struja jeftinija

U to da li je struja jeftinija, potrošač može da se uveri pogledom u strelicu na brojilu.

Foto: Vladislav Mitić

Ako strelica pokazuje nagore, tada je struja skuplja. Suprotno tome, kada strelica pokazuje nadole, cena je niža. Kod brojila na kojima su oznake u brojevima, jedinica označava skuplju, a dvojka jeftiniju tarifu.

Nemaju svi potrošači pravo na jeftiniju struju

Iako pranjem veša ili grejanjem vode u bojleru noću može da se uštedi, oko trećina potrošača u Srbiji nema pravo na ovaj obračun.

U pitanju su domaćinstva koja koriste jednotarifno brojilo. Stoga su i cene za jednotarifna brojila niže.

U zelenoj zoni, kilovat-čas struje košta 7,249, u plavoj 10,941, a u crvenoj 21,882 dinara.

Godina skupe struje

Struja će od 1. novembra da poskupi, a to će biti treći put od početka godine. Za samo godinu dana, od maja 2023. do maja 2024. godine, struja će poskupeti ukupno četiri puta.

Foto: Shutterstock

Za tih godinu dana, prosečan račun za struju biće uvećan za 600 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare