Foto: Shutterstock

Kandidati, koji su preko oglasa tražili posao u kompanijama u Srbiji tokom ove godine, najnižu prosečnu ocenu u procesu selekcije i regrutacije, dvojku, dali su za nedostak povratnih informacija o ishodu odabira, jer njih 88 odsto nije dobilo te informacije od potencijalnog poslodavca, pokazalo je istraživanje "Oceni put do posla", portala "Poslovi Infostud", koje je predstavljeno danas.

Kako je istaknuto, cilj istraživanja je bio ocenjivanje kandidata u vezi sa procesom selekcije i regrutacije na oglasima na kojima su konkurisali tokom ove godine.

Kandidati su ocenjivali ključne aspekte, uključujući zakazivanje intervjua, kvalitet informacija o radnom mestu, brzinu završetka selekcije, kao i obaveštenje o ishodu konkursa.

Ukupno 20.303 kandidata je iznelo svoje mišljenje u vezi sa 26.856 konkursa koje je objavilo 7.727 poslodavaca.

Navedeno je da je istraživanje pokazalo nastavak trenda nedostatka povratnih informacija o ishodu konkursa, koji je do 2020. godine pokazivao poboljšanje.

Pročitajte još

Kao rezultat toga, 70 odsto kandidata je izjavilo da će izbegavati ponovno prijavljivanje u tim kompanijama, dok 75 odsto ne bi preporučilo istu kompaniju svojim bliskim osobama.

Kako je navedeno, u 2023. godini, kompanije su posebno visoko ocenjene u segmentu zakazivanja testova/intervjua, ostvarujući prosečnu ocenu četiri.

Ostali ključni aspekti procesa selekcije, poput informacija o radnom mestu (opis posla, dužnosti, radni uslovi…) ocenjeni su sa 3,7, dok je brzina završetka procesa selekcije dobila ocenu 3,6.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar