Foto:Nova.rs; EPA-EFE/NEIL HALL; Dimitrije Petrović/Nova.rs

eFiskalizacija je novi način fiskalizacije na teritoriji Republike Srbije koji se uvodi na osnovu Zakona o fiskalizaciji i obuhvata osim postojećih korisnika fiskalizacije i nove obveznike koji do sada nisu bili u obavezi da imaju fiskalne uredjaje.

Iako su pijačni prodavci najglasniji kada je reč o nezadovoljstvu ovim zakonom, postoji i niz drugh delatnosti koje su obuhvaćene pomenutim zakonom.

Poslednji rok da se prilagode fiskalizaciji, privredni subjekti imaju do 30. aprila.

Fiskalne račune svojim korisnicima dužne su da od sada izdaju i kockarnice, kladionice, galerije, ali i muzeji. Fiskalizacija ulazi i u svet rekreativne, sporske, ali i zabavne dealtnosti. Kasa ulazi u studentske i đačke domove, ali i frizerske salone.

Izuzeci i povlastice

Privilegiju da rade bez onlajn fisksalnih kasa i dalje zadržavaju taksisti i advokati, zatim veterinarske delatnosti, javni poštanski servis, telekomunikacije, dobar deo finansijskih usluga, obrazovanje, ali bez dela pod šifrom 85.5 koje podrazumeva ostalo obrazovanje – među kojima je i učenje jezika, obuka za rad na računaru, za šta će biti potrebne fiskalne kase.

Obaveza izdavanja računa i dalje nije nametnuta verskim organizacijama, kao i poslovima iz oblasti socijalne zaštite.

Vterinarske delatnosti, javni poštanski servis, telekomunikacije, dobar deo finansijskih usluga, takođe će u širokom luku zaobići fiskalne kase.
Kao su naveli u u Ministarstvu finansija, novom uredbom je predviđeno da ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, u slučaju prodaje sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na pijačnim tezgama i sličnim objektima i drugim mestima u skladu sa posebnim propisima kojima se uređuju male količine primarnih proizvoda životinskog porekla, odnosno hrane biljnog porekla koje služe za snabdevanje potrošača.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, fiskalnu kasu neće koristiti obveznici fiskalizacije koji naknadu za prodata dobra, odnosno pružene usluge fizičkim licima naplaćuju ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mernih instrumenata (grejanje, gas, telefon, električna energija, voda i dr.)

Za nepoštovanje odluke – kazne drakonske

U slučaju da do 1. maja ne sprovedete pomenutu odluku očekuju vas drakonske kazne od 300.000, pa sve do dva miiona dinara.
Kazna je predviđena i ako obveznik fiskalizacije od 1. maja ne izda fiskalni račun, kao i kada račun ne sadrži obavezne propisane podatke, ali u slučaju da fiskalni račun sadrži neispravne podatke od značaja za visinu poreske obaveze.

Ako obveznik ne dostavlja podatke o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi putem stalne internet veze u realnom vremenu.
Za prekršaje će se pored pravnog lica, kazniti i odgovorno lice u pravnom licu obvezniku fiskalizacije i to novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara.

Za navedene prekršaje kazniće se preduzetnik – obveznik fiskalizacije novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara.

Takođe, odgovornost ima i fizičko lice koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti, a koje nije preduzetnik. – Ako napravi pomenute prekršaje biće kažnjeno novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara.

BONUS VIDEO: Srđan Praštalo izjava o fiskalizaciji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare