Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Sa cenama hrane koja je u poslednjih godinu dana u proseku poskupela za više od 24 odsto uskršnja trpeza će ove godine u mnogim domaćinstvima u Srbiji biti skromnija nego ranijih godina.

Svečani ručak za Uskrs gotovo je nemoguće zamisliti bez mesa, najčešće svinjskog ili jagnjećeg pečenja, a novinari Danasa su istražili, svako u svom gradu, ima li svežeg mesa, kakva je ponuda u marketima i mesarama i hoće li cene ići gore pred praznik.

Tako je u proseku cena kilograma žive vage svinje od 250 dinara do 600 dinara za prase, koliko je u Užicu, dok je prosek u drugim gradovima od 300 do 450 dinara po kilogramu. Cena prasećem pečenju ide od 800 dinara za kilogram u Vranju, do 2.300 dinara koliko je u Kragujevcu.

Jagnjeće pečenje u vranskim mesarama može da kupi za 1.200 dinara, dok kilogram jagnjećeg u Kragujevcu ide do 3.000 dinara.

Niš: Nema nestašice, a cene iste godinu dana

U najvećim niškim mesarama kilogram prasećeg mesa košta oko 730 dinara, a kilogram svinjskog oko 750 dinara. Kilogram jagnjetine staje od 1.100 do 1.200 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

U pojedinim mesarama nema prasećeg mesa, ali prodavci kažu da “nije nestašica” i da će “stići već sutra”.

“Cene pred Uskrs nisu porasle. Iste su već godinu dana”, tvrde oni. Prema podacima na sajtu Pijace, na stočnim pijacama u Nišu i Nišavskom okrugu kilogram živog praseta košta 380 dinara, a tovljenika 230 dinara. Niš ima jednu stočnu pijacu, koja radi četvrtkom, a u Nišavskom okrugu ih je ukupno sedam.

Kragujevac: Živo prase odavno po ceni „preskočilo” jagnje

Cene žive vage po kilogramu prasetine, sada pred Uskrs u Kragujevcu i okolini kreću se od 400 do 450 dinara. Pak, živa vaga kilograma jagnjećeg mesa „iz istih izvora” ide do 370 dinara.

„Prase je po ceni još od pre nekoliko godina ‘preskočilo’ jagnje i skuplje je kada je u pitanju ‘živa vaga’, posebno pred velike praznike“, kažu za Danas odgajivači stoke iz okoline Kragujevca.

Foto: Shutterstock

Po njihovom mišljenju, kada su u pitanju prasići i jagnjići, već godinama cenu njihovog mesa određuju pečenjare, kao i da će baš od njih direktno zavisti hoće li svinjetina i jagnjetina poskupeti pred Uskrs ili ne.

Vlasnik jedne od najvećih i najpoznatijih pečenjara ne slaže se sa njima i tvrdi da cenu određuju i diktiraju odgajivači stoke, a ne njegov esnaf.

Opširnije pročitajte na Danas.

BONUS VIDEO Da li je tradicionalna „domaća“ hrana postala luksuz

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar