Uskršnji i prvomajski praznici stižu, a većina građana trenutno razmišlja o tome šta će se naći na njihovoj trpezi, gde će putovati ili koliko će prijatelja i porodice ugostiti. Međutim, čim praznici prođu stiže hladan tuš - veći računi za gas i struju. Dodatnu glavobolju izaziva činjenica da ovo nije poslednje poskupljenje energenata koje će nas zadesiti u ovoj, ali i sledećoj godini.

Od prvog maja, struja za domaćinstva biće skuplja za osam odsto, a gas za 10.

Poskupljenje energenata došlo je kao rezultat dvogodišnjeg stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Foto: Shutterstock/Mc_Cloud

Drugim rečima, obaveza prema ovom aranžmanu je povećanje cena energenata.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, i struja i gas već su poskupeli u januaru.

Koliko će koštati struja posle praznika?

Cena kilovat-časa u najjeftinijoj, zelenoj zoni od prvog maja će koštati 2,084 dinara, za razliku od dosadašnjih 1,896. Kilovat-čas „skuplje“ struje u ovoj zoni sa sadašnjih 7,584 dinara, poskupeće na 8,336 dinara. U nešto skupljoj zoni, plavoj, u kojoj se kilovati obračunavaju za građane koji premaše mesečnu potrošnju od 350 kilovat-časova, jeftina struja će do kraja aprila koštati 2,844 dinara po Kwh, a od prvog maja cena će biti 3,126. “Skuplja” struja biće 12,504, a ne kao do sada, 11,376 dinara. U poslednjoj, crvenoj zoni, u kojoj se obračunavaju cene za one građane koji mesečno potroše više od 1.600 kilovat časova, “jeftinija” tarifa biće 6,252, a “skuplja” 25,008 dinara, za razliku od trenutnih 5,688 odnosno 22,752.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, prosečan račun za struju biće veći za oko 250 dinara.

Šta će biti sa cenama gasa?

Cena gasa će od prvog maja biti veća za 10 odsto.

Foto: Shutterstock

Primera radi, naša čitateljka Milena N. je za utrošenih nešto više od 650 kilovat časova do sada plaćala oko 2.500 dinara. Sa novim poskupljenjem, za istu količinu utrošenog gasa, ona će morati da plati 3.245 dinara.

Inače, kao što se račun za struju sastoji od nekoliko stavki, a ne samo utrošene električne energije, isti je slučaj i sa gasom. Tako na krajnji iznos računa utiču stavke poput distributerske razlike, korekcionog faktora, PDV-a od 10 odsto i slično.

Olakšavajuća okolnost u ovom poskupljenju gasa je činjenica da je prvog maja grejna sezona i zvanično gotova. Ako i bude potrebe za grejanjem, to svakako neće biti svakodnevno, te bar nekoliko meseci potrošači mogu da odahnu. Barem do poslednjeg kvartala, za kada je najavljeno novo poskupljenje, takođe od 10 odsto.

Ovde nije kraj poskupljenjima

Pored ovog, do kraja godine potrošače očekuje po još jedno poskupljenaj oba energenta. Prvog novembra struja barem osam, a gas 10 odsto.

Foto: Shutterstock

Takođe, u okviru aranžmana sa MMF-om odlučeno je da će u istom iznosu struja i gas da poskupe i prvog maja naredne, 2024. godine.

BONUS VIDEO Direktor EPS-a uverava – ne zavisimo više od uvoza struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare