Novogodišnji i božićni praznici se približavaju, a za većinu građana Srbije, ruska salata je nezaobilazni deo trpeze tih dana. Loša vest je da su, u odnosu na prošlu godinu, sastojci za pripremu ovog jela poskupeli, pa je umesto 620, sada za pripremu ruske salate potrebno 800 dinara.

Kako bismo utvrdili kako će proći domaćice i domaćini koji će za ovogodišnju prazničnu trpezu pripremati rusku salatu, napravili smo spisak potrebnih namirnica i redom proveravali cene.

Ruska salata
Foto: Shutterstock

Prvi sastojak koji je potreban za pripremu je majonez, a pakovanje od 285 mililitara košta 180 dinara.

Naravno, potrebna je i zamrznuta mešavina povrća za rusku salatu, a pakovanje od 450 grama košta 175 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Potom, treba kupiti šunku, a 300 grama pronašli smo po ceni od 310 dinara.

Sledeći sastojak su kiseli krastavci, a tegla od 680 grama košta oko 260 dinara. Kako kažu recepti sa interneta, 100 grama je sasvim dovoljno, tako da je trošak za ovo jelo 40 dinara.

Za kraj, tu su i jaja, a pakovanje od 10 komada košta 235 dinara. Ko prati recept sa interneta, pa u rusku salatu stavi četiri jaja, to će ga koštati 94 dinara.

Dakle, za sve sastojke koji su potrebni za ovo jelo, potrošači treba da izdvoje 800 dinara.

Foto: Shutterstock

Prošle godine trpeza bila jetinija

U odnosu na prošlu godinu, sada je potrebno izdvojiti više novca.

Tada su neke namirnice koštale isto kao i sada, neke su poskupele, ali nijedna nije pojeftinila.

Prvi sastojak, majonez, u pakovanju od 285 mililitara, pre godinu dana koštao je 180 dinara, isto kao i sada, a i cena mešavine povrća ostala je nepromenjena – 175 dinara.

Za 300 grama šunke bilo je potrebno izdvojiti 240 dinara, dok je tegla od 680 grama kiselih krastavaca bila 243, ali kako je 100 grama dovoljno – to je bio trošak od 35 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Pakovanje od 10 jaja bilo je tek nešto jeftinije, pa je koštalo 230 dinara, što znači da je trošak za četiri potrebna jaja bio 92 dinara.

Foto: ﹏﹏﹏﹏﹏ / Shutterstock

Kada se sve sabere, račun je prošle godine iznosio 620 dinara.

Dakle, sada je ova hrana koja se često nalazi na prazničnim trpezama u domaćinstvima u Srbiji, skuplja za 180 dinara, odnosno 29 odsto.

BONUS VIDEO Počeo Božićni post: Koliko košta riba?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar