Iako prema zvaničnim informacijama inflacija u Srbiji slabi i konačno je jednocifrena, činjenica je da je hrana u poslednjih godinu i po dana drastično poskupela. Naravno, kako je inflacija pogodila čitav svet, ni susedne države nisu odolele. Ipak, cene nekih osnovnih proizvoda niže su u Crnoj Gori nego kod nas. Tako potrošači u ovoj zemlji manje plaćaju za ulje, meso, voće, povrće...

Kako bismo proverili kolike su razlike u cenama kod nas i u susednoj Crnoj Gori, uporedili smo koliko koštaju iste namirnice, istih proizvođača, u lancu marketa koji posluje u obe države. Na naš spisak za poređenje stavili smo 10 namirnica.

Uporedili smo cene testenine, banana, crnog luka, jaja, mleka, kafe, šunke, ulja, junećih rebara i buta – dakle osnovnih proizvoda.

Od ovih 10 proizvoda, gotovo svi su skuplji u Srbiji.

Osnovne životne namirnice

Prvi proizvod koji smo poredili je testenina u pakovanju 400 grama, i to robne marke prodavnice, dakle najjeftnija opcija.

PROČITAJTE JOŠ

Razlika u ceni nije velika. U Srbiji testenina košta 75 dinara, u Crnoj Gori 0,59 evra, odnosno 70 dinara.

Italija, prodavnica, testenina, testo, cene, cena, poskupljenje, ilustracija
Foto: Shutterstock/Eyesonmilan

Potom, na red dolazi suncokretovo ulje domaćeg proizvođača, koje u Srbiji košta 160 dinara po litru. U Crnoj Gori, potrošači ipak moraju da izdvoje malo manje novca za ovu namirnicu. Tako je cena 1,14 evra, što je skoro 135 dinara.

Na našem spisku našla su se i jaja, u standardnom pakovanju od 10 komada. U Srbiji, barem u prodavnici koja postoji i kod komšija, ovaj proizvod košta 245 dinara. U Crnoj Gori, cena je ista. Tako jaja koštaju 2,09 evra.

Što se tiče mleka u pakovanju od jednog litra, ovaj proizvod u Srbiji košta 155 dinara, dok komšije izdvajaju nešto više – 1,45 evro, odnosno 170 dinara.

Meso i mesne prerađevine

Prva vrsta mesa koju smo uporedili je juneći but, koji u Srbiji košta 1.400 dinara po kilogramu, a u Crnoj Gori 10,99 evra, što je 1.285 dinara.

Prodavnica cene Foto:Nova.rs

Uspeli smo da pronađemo i meso na sniženju. U pitanju su juneća rebra, koja su snižena i u Srbiji i u Crnoj Gori. Kod nas, akcijska cena za kilogram je 1.070 dinara, a u Crnoj Gori 6,69 evra, što je 785 dinara.

Od mesnih prerađevina, uporedili smo cene stišnjene šunke, 350 grama. U Srbiji ova vrsta suhomesnatog proizvoda košta čak 510 dinara, dok u Crnoj Gori košta 4,09 evra, što je skoro 480 dinara. Dakle, razlika u ceni je 30 dinara, bez obzira na to što šunku proizvodi srpska kompanija.

Voće i povrće

Što se tiče voća, uporedili smo banane. Kod nas, kilogram košta 190 dinara. S druge strane, u susednoj Crnoj Gori, ista količina je 1,19 evra, što je oko 140 dinara, dakle 50 dinara jeftinije.

PROČITAJTE JOŠ

Potom smo, kada je u pitanju povrće, uporedili cene crnog luka, koji u prodavnici u Srbiji košta 100 dinara po kilogramu. U istom lancu marketa u Crnoj Gori, ova količina može da se kupi za 0,69 evra, što je oko 80 dinara.

Kafa

Na red je došla i kafa, a mi smo poredili tursku kafu, u pakovanju od 200 grama, i to, kao i kod ostalih proizvoda, istog brenda.

Kafa
Kafa; Foto: Cseh Ioan / Alamy / Alamy / Profimedia

U Srbiji, ovaj proizvod košta 340 dinara, a u Crnoj Gori 2,45 evra, što je oko 285 dinara, dakle 55 dinara manje.

Ko može da kupi više?

Ova “korpa” koja sadrži osnovne namirnice, kada se svi proizvodi saberu, u Srbiji košta 4.245 dinara. U Crnoj Gori, ista korpa košta nešto manje – 3.675 dinara.

Što se tiče plata, prosečna septembarska zarada u Srbiji je oko 85.000 dinara, a u Crnoj Gori 800 evra, što je oko 93.500 dinara.

.

Dakle, jedan prosečni potrošač u Srbiji može ovu kupovinu da ponovi 20 puta, a u Crnoj Gori 25 puta.

Kada je u pitanju minimalac, on u Srbiji iznosi 40.000, a u Crnoj Gori 52.500 (450 evra). Dakle, radnik na minimalcu u Srbiji ovakvu kupovinu može da obavi devet, a u Crnoj Gori 14 puta.

BONUS VIDEO Goran Papović: Država priznala da ne štiti potrošače

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare