Visoke cene su realnost na koju su se navikli potrošači u Srbiji. Međutim, iako kriza jeste pogodila čitav svet, činjenica je da su u mnogim razvijenim evropskim državama cene osnovnih namrinica niže nego kod nas, a plate daleko veće. Dakle, neke Vlade ipak su uspele da pronađu način da obuzdaju inflaciju. Takav primer je Grčka – koja je ograničila trgovačke marže. Zato grčki potrošači kupuju hranu po pristupačnijim cenama od nas.

Prema zvaničnim statističkim podacima, inflacija u Grčkoj je u januaru iznosila 3,1 odsto. U Srbiji je, pak, istog meseca iznosila 6,4 procenta.

Foto:EPA-EFE/Christopher Neundor

Dakle, Vlada Grčke uspela je da obuzda inflaciju i sačuva novac građanima.

Vlasti u ovoj državi zapravo su donele poseban zakon, kojim se ograničava maksimalna marža (zarada) koju trgovci mogu da obračunavaju, što u praksi znači da cene neće biti formirane po nečijem sopstvenom nahođenju, te neće moći da idu “u nebesa”.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je saopštilo Ministarstvo razvoja ove zemlje, prodavnice moraju da dostave cenovnike svojih dobavljača, kako bi mogla da se kontroliše marža koju ubiraju.

Naravno, za nepoštovanje ovog propisa, Vlada Grčke propisala je i kazne.

Tako je pre nekoliko dana kompanija “Ainos”, koja proizvodi zamrznuto povrće, kažnjena sa 742.000 evra, jer je imala neopravdano visoke cene. Kompaniija je najavila žalbu jer tvrdi da inspekcija nije uzela u obzir troškove proizvodnje i da je izveštaj netačan.

Inače, jedan od proizvoda za koji je ograničena marža je formula za bebe. Na ovom proizvodu, primera radi, marketi mogu da zarade najviše sedam odsto.

„Mogla bi i naša Vlada…“

Vlada Srbije dosad je imala nekoliko različitih mera, ali nisu donosile zakon koji bi ograničio maržu i tako smanjio cene osnovnih proizvoda na duže staze.

Tako su nekoliko meseci bile ograničene cene mleka, ulja, mesa, a jedno vreme na snazi je bila akcija “Bolja cena”, kada je 36 proizvoda u različitim marketima imalo ograničenu cenu. Ipak, da im jepotrebno dugotrajnije rešenje, kažu upravo potrošači.

Čak je i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla, u avgustu prošle godine, da ima prostora za smanjenje marži u maloprodajnim lancima.

Tabaković je rekla da pet najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji naplaćuju dobavljačima ulazak u objekat i smeštaj robe u vidnom krugu potrošača, a da pri tome ne poštuju rokove plaćanja robe.

Ipak, ovo je ostalo na guvernerkinom  apelu, a marže nisu smanjene.

Vest o merama u Grčkoj objavila je agencija koja se bavi pronalaskom smeštaja za turiste, a po komentarima jasno se zaključuje da bi se domaći potrošači obradovali novom zakonu o ograničenju marži i kod nas.

“Mogla bi i naša Vlada da hoće”, “Kod nas divlji zapad”, samo su neki od mnogobrojnih komentara.

Niže cene za 3.000 proizvoda

Još jedna mera koju je donela Grčka ogleda se u tome da su početkom marta dobavaljači morali da snize cene za 30 odsto, što je naravno dovelo do smanjenja cena, i to više od 3.000 proizvoda i na rafovima.

Ova odluka ne odnosi se na hranu, već na kozmetiku, sredstva za čišćenje doma, ličnu higijenu, ali i proizvode za bebe.

Najveće sniženje cena, pišu mediji, zabeleženo je kod pelena za bebe, koje su sada jeftinije za oko 18 odsto.

BONUS VIDEO Beogradjanka Jelena upoređuje cene proizvoda u Italiji sa srpskim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare