Iako inflacija prema zvaničnim podacima slabi, činjenica je da je hrana u marketima za ogromnu većinu građana - preskupa. Kada se aktuelne cene uporede se cenama od pre tačno godinu i po dana, vidi se da su meso i jogurt poskupeli za najmanje 30 odsto, mleko skoro 25, a šećer oko 20 procenata.

Redakcija portala Nova.rs poredi cene hrane iz meseca u mesec, još od jula 2022. godine. Svakog 20. u mesecu poredimo cene proizvoda istih proizvođača u istoj prodavnici jednog lanca marketa u Beogradu.

Foto: Shutterstock

Meso za godinu i po dana drastično poskupelo

Meso je prva namirnica na našem spisku za proveru. Prva vrsta je svinjski but, koji sada košta 900 dinara po kilogramu. Iako u odnosu na decembar svinjetina nije menjala cenu, u novembru je kilogram koštao 820 dinara, što znači da je sada skuplja 10 odsto.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Kada smo, u julu 2022. godine, započeli sa praćenjem cena, svinjski but je koštao skoro 200 dinara manje – 710 po kilogramu.

Dakle, za tačno godinu i po dana, ova namirnica poskupela je skoro 30 odsto.

PROČITAJTE JOŠ

Potom, proverili smo i cenu junećeg buta, a ona mesecima stagnira na 1.400 dinara po kilogramu. Ipak, i kada smo pre tačno godinu i po dana proveravali cenu, ona je bila 1.300 dinara, što je poskupljenje od oko osam odsto.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

U odnosu na decembar, uspeli smo da pronađemo i namirnicu koja je pojeftinila. U pitanju je pileći file, za koji potrošači izdvajaju 800 dinara po kilogramu, 20 manje nego prošlog meseca. Pre godinu i po dana, kilogram je koštao 790 dinara.

Pileća krilca, koja su i pre rastuće inflacije u Srbiji bila jedna od najjeftinijh vrsti mesa, već neko vreme “stagniraju” na 380 dinara. U odnosu na jul 2022. godine, kada smo započeli sa praćenjem cena osnovnih životnih namirnica, a kada su krilca koštala 295 dinara po kilogramu, ova vrsta mesa poskupela je skoro 30 odsto.

Šećer skuplji, brašno na akciji

Zahvaljujući Uredbi Vlade Srbije, jedna vrsta brašna je i pojeftinila. Naime, Vlada je propisala da svaka prodavnica mora da ponudi potrošačima brašno tipa T-400 po ceni od 55 dinara, a ovom akcijom obuhvaćeno je upravo brašno čiju cenu pratimo već godinu i po dana. Stara cena, takođe doneta od strane Vlade, bila je 84,76 dinara. Brašno T-500 čiju cenu pratimo i dalje košta 78,65 dinara po kilogramu, ali je Vlada propisala da u svakoj prodavnici mora da postoji i jeftinija opcija, od 50 dinara. Što se tiče cena od pre godinu i po dana, kilogram brašna T-400 koštao je 75, a T-500 69.

Foto: Shutterstock

Što se tiče suncokretovog ulja u pakovanju od jednog litra, ova namirnica trenutno košta 160 dinara, što je ista cena kao i pre mesec dana. Pre godinu i po dana, u julu 2022, litar ulja koštao je 200 dinara.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Još jedna namirnica koja ne menja cenu neko vreme je šećer koji košta 115 dinara po kilogramu. Ipak, u julu prošle godine, kilogram je koštao 97 dinara. To je poskupljenje od skoro 20 odsto.

Pakovanje od 10 jaja takođe nije menjalo cenu, pa ovaj proizvod i dalje košta 235 dinara, mada je to svakako više od 210, što je cena iz jula 2023.

Jogurt i mleko takođe skuplji nego pre godinu i po

Dugotrajno mleko u pakovanju od jednog litra, sa 2,8 odsto mlečne masti donedavno je bilo na akciji “Bolja cena”, pa je koštalo 140 dinara, ali akcija je prestala da važi, a cena se vratila na stari nivo – 153 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Pre godinu i po dana, prilikom naše prve “patrole”, ovaj proizvod koštao je 125 dinara, dakle sada je skuplji oko 23 odsto.

Kilogram jogurta od 2,8 odsto mlečne masti jedna je od namirnica čija se cena već mesecima ne menja, pa ovaj proizvod i dalje košta 175 dinara. Ipak, pre godinu i po dana, cena je bila 135 dinara, dakle sada ova namirnica košta već mesecima košta 30 odsto više.

BONUS VIDEO Inflacija usporava ali cene ne padaju: Dejan Šoškić o tome kako nam je ekonomski izgledala 2023. i čemu da se nadamo u 2024.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare