Foto:Nova.rs

Finansijski kolaps koji je nastao pre dve nedelje se nastavlja. Potpuna konfuzija u menjačnicama širom zemlje i dalje traje a ukoliko želite da razmenite novac u jednoj od prestoničkih menjačnica, možete da naiđete na niz problema, od skoka srednjeg kursa pojedinih valuta do nedostatka novca.

Globalna ekonomska kriza koja je nastala usled pandemije korona virusa, a potpuno eskalirala nakon početka ukrajinskog konflikta, dobila je ubrzanje. Urušavanje svetske ekonomije se nastavlja sve intenzivnije a sve vodi do potpune pometnje na tržištu. Brojne delatnosti otežano rade a primećen je kolaps u poslu koji se bavi razmenom, odnosno kupovinom i prodajom novca.

Loša situacija sa menjačnicama širom Srbije ne jenjava. Čika Mića, vlasnik menjačnice na Zelenom vencu već 20 godina drži menjačnicu i kaže da se sa ovakvom situacijom nikada nije susreo.

„Ja ovo ne pamtim. Pre 15 godina je isto bila kriza ali ne može da se poredi sa ovim sada. Ljudi razmenjuju novac kao da su pomahnitali, kao da sutra neće doći. Ne znam šta se dešava, nešto veliko se sprema, deluje kao da će da dođe velika oluja. Predsednik je pomenuo „vozove“ koji dolaze sa zapada i istoka. Nadam se da nas neće pregaziti“, pesimističan je Mića.

Ističe da primećuje neuravnoteženost svetske ekonomije.

„Brojke su poludele. Evo, za poslednja 24 sata, srednji kurs dolara je porastao za gotovo ceo dinar. To je nenormalno a sve ovo ukazuje da se ozbiljne stvari dešavaju u svetu. Brinem se za budućnost. Ne samo ove države nego cele kugle zemaljske“, ističe vlasnik menjačnice.

Ni njegova koleginica Lepa, iz menjačnice u blizini, nije previše optimistična. Primećuje drastične promene u poslednje dve nedelje.

„Ne bih previše da ulazim u konkretne brojke ali najiskrenije da vam kažem – nemamo dovoljno novca, fizički. Evo, trenutno svojim kupcima mogu da prodam samo nekoliko stotina evra, to je sve“, kaže Lepa.

Foto:Nova.rs

Ipak, veruje da će se situacija stabilizovati ako se svetski konflikti utišaju.

„Samo da se sve ovo smiri. To je jedino rešenje. Svetska ekonomija je potpuno izlapela, nadam se da će cela ova kriza što pre da se završi ili bar stabilizuje“, zaključuje Lepa.

BONUS VIDEO: Gavrilović: Plašim se da se kriza iz Ukrajine ne prelije kod nas

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare