Pravilo da je sveže voće i povrće kvalitetnije na pijaci nego u prodavnicama, te da je bolje kupovati ga na tezgama od malih proizvođača, nego u velikim marketima, važi oduvek, ali ni domaći proizvodi nisu ostali imuni na inflaciju – tako su potrošači došli u situaciju da im je često isplativije da odu u market.

Kako bismo proverili gde je isplativija kupovina voća i povrća, uporedili smo cene nekih namirnica u beogradskim prodavnicama i na pijacama. Koristili smo cene sa sajtova koji se bave prikupljanjem podataka o cenama u ovim prodajnim objektima.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Povrće drastično jeftinije u prodavnici

Što se tiče svežeg povrća, na našem spisku za proveru cena našli su se šargarepa, cvekla, krompir i karfiol.

Kilogram šargarepe na beogradskim pijacama košta od 150, pa do 200 dinara. U marketima, s druge strane cene idu od 70 do 80 dinara. Dakle, potrošač koji odluči da šargarepu kupi u prodavnici, može da uštedi i do 130 dinara po kilogramu.

Sledeća na spisku je cvekla, koja na beogradskim pijacama košta u proseku 150 dinara po kilogramu, a u marketima 70 – što je više nego duplo jeftinije.

PROČITAJTE JOŠ

Što se tiče belog krompira, kilogram na pijaci košta u proseku 150 dinara, a u prodavnicama od 90 do 100 – što je opet jeftinije.

Potom, na beogradskim pijacama, kilogram karfiola košta od 300 do 350 dinara, dok u prodavnicama može da se nađe i za manje, ali i za više novca – od 280 do čak 450 dinara.

Na pijaci skuplje i jabuke i kruške

Što se tiće voća, na našem spisku našle su se kruške i jabuke.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kilogram krušaka na beogradskim pijacama sada u proseku košta od 250 do 350 dinara, mada neke skuplje sorte mogu da se pronađu i za 400.

Inače, u prodavnicama, cene u proseku iznose 230 dinara.

Što se tiče jabuka, konkretno smo poredili cene ajdareda, a za kilogram ove sorte potrošači na pijaci sada treba da plate, u proseku, 120 dinara, a u marketima od 100 do 120, mada na sniženju ovo voće može da se nađe i za 70.

Dakle, kada se sve “stavi na papir”, vidi se da je malo proizvoda povoljnije na pijaci, mada stariji sugrađani mogu da posvedoče da je ranije situacija bila potpuno suprotna. Iako su i dalje veće šanse da se na pijaci, kod malih proizvođača, pronađu ukusniji i proizvodi boljeg kvaliteta, činjenica je da veliku ulogu u odabiru namirnica kod naših kupaca igra cena, s obzirom na to da plate nisu velike.

Tako je sada većina povrća jeftinija u prodavnici, i to drastično. Što se voća tiče, razlike postoje, ali nisu toliko drastične.

BONUS VIDEO „Beogradski buvljak“ otvoren na Miljakovcu: JKP „Beogradske pijace” najavile popust od 30 odsto, prodavci odbili da ga primenjuju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare