Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Pregovori oko statusa Fijatovih radnika ni danas se nisu pomerili iz pat pozicije, pa sindikati najavljuju blokade puteva, koje će početi od petka 17. juna. Ovo je za naš portal potvrdio Zoran Miljković, jedan od sindikalnih pregovarača.

‘‘Pregovori su bili klasična kupovina vremena, a sve što je premijerka Ana Brnabić do sada izgovorila je čista laž‘‘, revoltiran je Miljković posle današnje, četvrte runde pregovora, koja, kao ni prethodne tri, nije donela nikakav pomak u rešavanja radničkih zahteva.

Jedini konkretan ishod današnjih pregovora je odlaganje roka za izjašnjavanje radnika za odlazak u inostranstvo, koji je sa 15. pomeren na 20. jun.

Ovakav razvoj situacije i odugovlačenje sa krucijalnim radničkim zahtevima, odnosno visinom otpremnine, novim upošljavanjem i zaštičenim kategorijama radnika, razbesneo je sindikate, koji već za petak najavljuju masovne proteste i blokade.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Ne interesuje nas više nikakvo produžavanje rokova. Što se nas tiče, svi rokovi su probijeni. Premijerka je na sastanku u Kragujevcu lično rekla da je 18. jun poslednji rok kada ćemo dobiti odgovore na naše zahteve. Do sada je sve prekršeno i za nas, sve mimo toga, vodi u proteste. Mi od petka počinjemo i nećemo stati dok naši zahtevi ne budi ispunjeni‘‘, podvukao je Miljković.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je podsetio, da je na sastanku u Kragujevcu održanom 7. juna, premijerka Ana Brnabić, pred brojnim novinarskim ekipama decidirano izjavila da će sve ranjive grupe radnika biti zaštićene, kao i da će ‘‘država pronaći posao‘‘ za one koji ne žele ni otpremnine, ni odlazak u inostranstvo.

‘‘Sada se pokazuje, da sve što je premijerka izjavila, da je to čista laž. Sada je pozivamo, po ko zna koji put da ispuni svoja obećanja ili u suprotnom da se povče i da ćuti i da više ništa ne priča u medijima. Radna grupa nam do sada nije dala nikakav konkretan odgovor, a sve što je rečeno za zaštićene grupe, nije ispunjeno‘‘, rekao je Miljković i pozvao nadležne ‘‘da ih demantuju‘‘.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je istakao i da su na današnjem sastanku dobili uveravanja od predstavnika države u Radnoj grupi, da će im sutra do 11 sati dostaviti, kako je naglasio ‘‘konačan odgovor‘‘ na zahteve koje su ranije uputili.

Zaključuje i da nije optimista kada je u pitanju ‘‘sadržaj tog odgovora‘‘, te da su radnički protest i blokada puteva stoprocentno izvesni u petak 17. juna.

***

BONUS VIDEO: Sindikalci Fijata o pregovorima sa Vladom Srbije i vlasnicima fabrike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare