Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs, FCA Srbija

Radnici kragujevačkog Fijata od početka grejne sezone rade u hladnim halama, saznaje Nova.rs od više zaposlenih u toj fabrici. Oni kažu da grejanje hala uopšte nije ni pokretano u uobičajenom terminu kao ranijih godina i da od nadležnih nisu dobili nikakav zvaničan odgovor zbog čega nema grejanja. Uslovi za rad su, navode oni, teški, pogotovo poslednjih dana kada su spoljne temperature u minusu.

“Na posao odlazimo natrontani. Prsti se lede ispod radnih rukavica. Pojedinih dana je bilo toplije napolju nego u hali”. Ovako radnici Fijata opisuju svoje uslove za rad, koji kako ističu, traju od oktobra prošle godine, tačnije, otkako im nije uključeno grejanje.

O situaciji u fabrici ne mogu javno da pričaju, jer im je to, podvlače oni, strogo zabranjeno, ali uz molbu da im ne otkrivamo identitet, opisuju kako izgleda njihova radna smena.

“Ima jedan sobičak koji se greje, pa kad više ne možemo da radimo od hladnoće, dođemo tu da se ugrejemo i posle se vratimo u halu”, rekao nam je jedan radnik.

On kaže i da su pre nekoliko dana u hali izmerili temperaturu koja je bila samo šest stepeni i da su u takvom prostoru proveli svih osam sati radnog vremena.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Objašnjavaju i da se zbog silne odeće na sebi, otežano kreću i da “jedva čučnu i ustanu” kada zbog nekog posla moraju da prave takve pokrete.

Naši sagovornici kažu i da do sada nisu dobili nikakav zvaničan odgovor svojih pretpostavljenih zbog čega nema grejanja i da im je poručeno “da je tako, kako je”.

Bivši sindikalac “Ako već nema grejanja, mogli su privremeno da prekinu rad’’

Radnici ne mogu javno da govore o ovom problemu, ali je njihovo svedočenje, za Nova.rs potvrdio Zoran Stanić, nekadašnji predsednik fabričkog sindikata “Nezavisnost”, koji je u prošlogodišnjem socijalnom programu proglašen za tehnološki višak.

On kaže da je u kontakatu sa svojim bivšim kolegama i da je tačno da Fijat ove grejne sezone nije pokretao grejanje u fabrici, ali da ne može da pretpostavi zbog čega je doneta takva odluka.

“Ako su i želeli da uštede, onda nije bilo potrebe da radnici rade po ovom mrazu. U fabrici nema proizvodnje, oni raščišćavaju hale. Ne vidim da je to neki hitan posao da bi ljudi radili u uslovima koji nisu standardni. Mogli su da puste ljude kućama kada su najhladniji dani’’, smatra bivši sindikalac.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Fijatova fabrika nije u sistemu gradskog daljinskog grejanja u Kragujevcu, već ima sopstvenu toplanu koja grejanjem snabdeva kompletnu fabriku.

Stanić kaže i da je u godinama kada je Fijat radio uobičajenim ritmom, grejanje u fabričkim halama, čak i pri ekstremno niskim spoljnim temperaturama, bilo “sasvim solidno” i da su radnici imali dobre uslove za rad.

Menadžment ćuti o grejanju

Naš portal zatražio je odgovore u vezi sa grejanjem fabrike u Kragujevcu od Stelantisove uprave u Beogradu. Međutim, iako smo nadležnima ostavili dovoljno vremena da nam odgovore, do objavljivanja ovog teksta nikakav odgovor nismo dobili.

U kragujevačkom Fijatu, prošle godine sproveden je socijalni program kojim je oko 1.500 zaposlenih proglašeno za tehnološki višak, a posao je zadržalo 500 radnika koji sada pripremaju fabriku za proizvodnju najavljenog električnog modela 2024. godine.

Čini se, da tim radnicima ne preostaje ništa drugu, nego da gledaju u nebo i da se nadaju da ova zima neće dugo potrajati.

BONUS VIDEO: Fijat – kraj ili početak problema?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare