Foto: Filip Krainčanić

Gradnja Beograda na vodi je uz EXPO 2027. glavni projekat vlasti i sve u Srbiji je praktično podređeno tim megalomanskim poduhvatima. Tako je u jednom trenutku prekinuta i prodaja Jugoslovenskog rečnog brodarstva, jer je u paketu bilo i zemljište koje pripada toj kompaniji, a na koje će biti proširen Beograd na vodi.

Jugoslovensko rečno brodarstvo po treći put je na dobošu. To preduzeće je bilo prodato kompaniji EDDSG, ali je država 2010. raskinula ugovor. Ove godine u julu ponovo je pokrenuta privatizacija JRB, a početna cena iznosila je 29,2 miliona evra.

Ipak, posle samo nekoliko dana prodaja je naglo zaustavljena. Kao zvanično obrazloženje navedeno je da je Direkcija za imovinu obavestila Ministarstvo privrede da su određene parcele prema važećoj planskoj dokumentaciji predviđene da budu deo projekta od posebnog značaja za Srbiju.

Kako je naglašeno, Ministarstvo je zbog toga, a u cilju zaštite javnog interesa, zahtevalo novu procenu vrednosti preduzeća i samim tim umanjenu cenu.

Kako je pokazalo istraživanje Nova.rs, reč je o tri parcele koja se nalaze na Savskom nasipu, tik uz Brodogradilište, a čija površina iznosi ukupno 26.399 kvadrata. Na jednoj od njih deli pravo korišćenja sa Šumskim pojasom Beograda.

U Katastru nepokretnosti za sve tri parcele piše da je u toku promena imaoca prava na zemljištu.

Zbog te parcele početna cena JRB je smanjena sa 29,2 na 21,9 miliona evra, odnosno za 7,3 miliona evra.

Podsećamo, Beograd na vodi rapidno se širi, a prema planovima prostiraće se na četiri opštine – Savski venac, Novi beograd, Čukaricu i Stari grad, sa obe strane reke Save. Kako je ranije najavljeno, to luksuzno naselje biće prošireno za više od 300 hektara zemljišta.

BONUS VIDEO Zašto država insistira na prodaji Jugoslovenskog rečnog brodarstva?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare