Borko Draskovic
Borko Drašković Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković izjavio je danas na 30. Kopaonik biznis forumu da potpuna digitalizacija i servisna orijentacija usluga koje su građanima i privredi veoma lako dostupne dokazuju da je RGZ jedan od lidera u toj oblasti, kao i da se radi na kovalidaciji dokumentacije za oko tri miliona objekata da bi mogli da budu upisani u katastar.

Drašković je na panelu „Poslovna klima i digitalizacija javnih usluga: dostignuća i izazovi“ na kojem je govorio i ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović, rekao da je RGZ objavio i Registar neregulisanih objekata u katastru nepokretnosti po kojem ih u Srbiji postoji 4,78 miliona.

Od tog broja, kako je rekao tri miliona ima neku vrstu dokumentacije koja, iz različitih razloga, nije podobna za upis u katastar.

Sa Ministarstvom pravde radi se na procesu kovalidacije dokumentacije da bi se pomoglo građanima da pređu u regulisani status.

„Britansko-američka studija pokazuje da sređivanje sistema zemljišne administracije, povećanjem broja regulisanih objekata u katastru nepokretnosti, povećava BDP do sedam odsto u razvijenim zemljama, dok je u nerazvijenim ovaj procenat još veći“, rekao je Drašković.

Direktor RGZ je podsetio da je u registru regulisanih objekata u katastru nepokretnosti evidentirano više od 4,91 miliona objekata.

PROČITAJTE JOŠ

Na panelu je govorio i o hakerskom napadu koji je na nekoliko dana zaustavio rad RGZ i poručio da su takve situacije neminovnost, jer što više napredujemo u sferi digitalizacije bivamo sve izloženiji takvim napadima.

Naglasio je da je zahvaljujući novom bezbednosnom protokolu smanjen broj dnevnih pokušaja udara hakera sa 26.000 na tri.

BONUS VIDEO Novi Sad povlači nogu: Hoće li nekretnine u Srbiji pojeftiniti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare