Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na marginama Kopaonik biznis foruma, Nova je razgovarala sa istaknutim privrednicima koju su posavetovali građane gde da investiraj svoj kapital i da li uopšte u vremenima krize treba negde ulagati novac. Praktično, svi sagovornici su saglasni u oceni gde treba investirati – što pre pobeći od ulaganja u nekretnine i okrenuti se poljoprivredi i solarnoj energiji. Za njih je tu budućnost, a samim tim i profit.

Predsednik ITM sistema Toplica Spasojević kaže za Novu da u vremenima opšte nesigurnosti, kako u svetu, tako i u zemlji, treba sačekati i pričuvati novac dok se ne ukaže prilika.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Biće prilike za investiranje pre svega u oblasti nekretnina, očekuje se blagi pad cena nekretnina, a sada se otvorila i velika mogućnost u oblasti hrane i energetike. Ukoliko su ljudi već raspoloženi da investiraju to treba da učine kroz plasiranje kapitala u zdravu hranu i tu im ne treba ogromna količina novca. Dovoljno je oko 10.000 evra da se pokrene biznis u zdravoj hrani“, priča naš sagovornik.

Sa druge strane, Spasojević napominje da je odlična investicija i zelena energija, za koju je potrebno više investirati, ali to garantuje sigurnost i izvesnost.

„To su solarni paneli, gde možete da napravite odlične poteze najviše kroz uštedu u trošenju energije. Solar je idealan za to. Vetroparkovi su već komplikovaniji. Dodatno, za solar vam treba investiranje od 50.000-100.000 evra. Moram da kažem da ne treba sada investirati u nekretnine, treba sačekati da cene padnu, jer su na vrhuncu u ovom trenutku. Ne očekujem njihov pad ali, ni rast. Zbog svega toga treba sačekati sa investiranjem u nekretnine, iako građani neretko posežu za tim poslovnim potezima“; zaključuje Spasojević.

Drakulić: Od ovih investicija treba bežati 

Vlasnik Point grupe Zoran Drakulić napominje da treba „bežati od investiranja“ u stanove, te se okrenuti solarnim panelima i proizvodnji hrane.
„Opasno je držati pare na računu, ali uvek je opasno i ulagati. Treba biti selektivan i oprezan. U svakom slučaju ne vidim više smišao da se novac ulaže u nekretnine. Najgore kod nas je što ne postoji tržište kapitala da ulažete u neke firme koje će biti ozbiljne jednog dana, umesto da novac investirate u izgradnju nekretnina. Stanova je na pretek u Srbiji, veliko je pitanje kako će tržište reagovati na to“, ističe naš sagovornik.

Kao savet građanima, Drakulić poručuje da treba investirati i u poljoprivredu, ali i solarne panele.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Hrana i energija jesu nešto u šta treba uvek ulagati. Planeta ima 8 milijardi ljudi, sve nas je više i ceo taj svet treba prehraniti. Uvek sam bio za to“, zaključuje Drakulić.

Vukadinović: Novac čim stoji propada 

Dragoljub Vukadinović Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Vlasnik Metalac grupe Dragoljub Vukadinović naglašava da uvek treba investirati, jer novac čim stoji – on „propada“.

„Najgora stvar je da držite novac, on svake godine gubi barem najmanje 10 odsto u bilo kojoj valuti. Moj savet je da se investira u šta god što vam donosi bilo kakav prinos. Evro je u zadnjih pet godina 50 odsto manje vredan nego što je bio. To vidim po opremi, ceni rada… Samo investirati i investirati“, nema dilemu Vukadinović.

Na naše pitanje šta je savet građanima gde da investiraju, Vukadinović nema dilemu – to je zelena energija.

„Svaki građanin može na svojoj kući da pojeftini cenu grejanja kroz solarne panele. On će uložiti 10.000 evra, smanjiće cenu električne energije i na kraju će se to isplatiti na dugi niz godina. Ta oprema ima garanciju na 30 godina, prema toma nema dileme da je to dobro investicija. Mi smo prošle godine tri miliona evra investirali u 2,8 megavata, a a pripremamo se da ove godine napravimo 6 megavata električne energije. Tako ćemo pokriti 40 odsto naših potreba“, zaključuje Vukadinović.

Jelenković: Ulažite u proizvodnju hrane

Elena Jelenković iz Tikveš grupe naglašava da je odlična investicija ona koja je usmerena u razvoj poljoprivrednih grana i proizvodnju hrane.

Elena Jelenković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Mi imamo dobro zemljšte koje treba iskoristiti ali se treba usmeriti prema organskoj hrani, tu je rešenje. Na ljudima je da sami izaberu u šta će investirat. Sa jedne strane imate brže okretanje kapitala gde ulažete u jednogodišnje biljke poput krompira, paradajza. Tu je brza zarada, a naspram toga imate višegodišnje biljke poput proizvodnje lešnika koji vam garantuju sporiju, ali dugoročniju zaradu“, priča predstavnica Tikveš grupe.

Poput prethodnih sagovornika Jelenković kaže da je popularno ulagati u zelenu energiju, ali napominje da upravo zbog te zainteresovanosti tržište već puno, te da neće biti mesta za nove igrače na tržištu.

„Biće kasno ukoliko se odlaže to investiranje, zauzeće se ključna mesta i nećete imati profit“, objašnjava Jelenković.

Na naše pitanje da li treba investirati u nekretnine, Jelenković naglašava da je bolja opcija kupiti stan u drugim zemljama.

„Ako već imate novca, bolje je da kupite stan na moru u Grčkoj, pa da izdajete. Izračunajte koliko vas košta da kupite stan na moru i u Beogradu, pa će vam sve biti jasno“, zaključuje Jelenković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar