Kolubara basen
Foto: Shutterstock

Direktor Površinskih kopova u Rudarskom basenu Kolubara Srđan Alimpijević izjavio je da se iz te kompanije isporučuju dogovorene količine uglja, bez ikakvih problema i da je situacija sa zastojem termoelektrane "Nikola Tesla" uspešno prevaziđena, saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

„Prethodnih dana svedoci smo napada uperenih ka EPS, Kolubari i samom uglju. Proizvodnja električne energije se odvija nesmetano i dogovorene količine kvalitetnog uglja idu ka termoelektrani bez ikakvih problema. Isporuka će se iz dana u dan povećavati, prema planiranoj proizvodnji“, istakao je Alimpijević u pisanoj izjavi.

On je odbacio optužbe, kako je rekao, „lobista“ i „boraca za zelenu energiju“, koji danima ponavljaju da je iz Kolubare išlo samo blato.

„To nije tačno, to vređa i same rudare iz Kolubare. Ne kopa se ugalj zadnjih pet-šest dana ili tog vikenda, kopa se decenijama. I uvek je ugalj bio crno zlato, i održavao je energetsku stabilnost“, naveo je Alimpijević.

Kolosi Kolubare, tri rudarske mašine visoke i do 32 metra i teške do 1.500 tona, započele su prelazak preko Ibarske magistrale, tri pružna prelaza i lokalnog puta na oko 13 kilometara dugoj trasi do kopa „Polje G“.

Bager i dva odlagača prebacuju se na zapadne kopove „Kolubare“ da bi se ubrzalo otkopavanja otkrivke na kopovima „Polje G“ i „Tamnava – Zapadno polje“ i da bi se obezbedili uslovi za eksploataciju uglja na „Radljevu“.

Krajnji cilj bagera „glodar 4“ je kop „Tamnava-Zapadno polje“, ali će narednih meseci raditi na „Polju G“ zbog otvaranja novih količina uglja i stabilnije i sigurnije proizvodnje sa zapadnih kopova. Kada to budu dozvolili vremenski uslovi, u aprilu ili maju, bager će nastaviti ka krajnjem cilju“, objasnio je Alimpijević.

Bonus video – Ljubomir Mitrašević: Uzrok i posledice kolapsa TENT-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar