TENT Obrenovac Foto: Nova.rs

Dok se u javnosti stvara slika da je prošlonedeljni energetski kolaps - tokom kojeg su bez struje ostale desetine hiljada građana a TENT praktično stao sa radom - stvar prošlosti, sagovornici Nova.rs iz najveće srpske termoelektrane kažu da se situacija još nije stabilizovala.

„Od jutros je iz Kolubare u TENT stiglo šest vagona uglja. Najavljeno je, međutim, da bi trebalo da stigne duplo više – 12. Na TENT A i B se kopa na starim deponijama, koriste se zalihe i rezerve. Kvare se mašine, ima neispravnih kopača. Pokušavaju da pojačaju broj kopača u rudniku u kojem ima uglja, ali sve je to proces koji traži vreme. Ništa ne može brzo“, kaže izvor Nova.rs upoznat sa procesom kopanja i distribucije rude.

On, ipak, navodi da se ne očekuje nova havarija, makar ne onakva kakvu smo imali minule nedelje. Ipak, utisak u oporavku preko noći definitivno vara.

Podsećamo, energetski sistem Srbije prošle nedelje doživeo je poraz jednak onom iz 1999, tada su padale bombe ili 2014, kada je padala stogodišnja kiša. Sada nam se desio – prvi sneg.

„U EPS-u nisu vodili računa o tome koliko ugalj može da bude mokar i koliko blato može da ošteti svih šest blokova u TENT-u“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvorenoj sednici Vlade Srbije, kojom je predsedavao.

Kako je Vreme pisalo, u srcu Srbije je osam mašina. Kada se one zaustave na 24 sata, potrebno je potrošiti oko šest miliona evra kako bi država imala dovoljno energije za privredu, grejanje, osvetljenje i uopšte sve ono što ljudi rade, a što u naše doba bez struje uopšte nije moguće. Kada se zaustavi svih osam generatora u dve obrenovačke Termoelektrane „Nikola Tesla“ (TENT), za jedan jedini dan u Srbiji nestanu sredstva dovoljna da se, na primer, izgradi i opremi oko 15.000 kvadrata najsavremenije srednje umetničke škole (sa koncertnom salom); ili pak, da se rekonstruiše nekoliko “običnih” škola, dispanzera, policijskih stanica i šalter sala u javnim ustanovama.

„Ako TENT ne radi sedam dana, gubici dostižu vrednost jedne od onih većih investicija o kojima izveštavaju mediji, kao što je ulaganje robne kuće IKEA u šoping park“, piše Vreme.

BONUS VIDEO: Vučić telefonom postavlja trafostanice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare