Foto:PixieMe Shutterstock.com

Poslednjih godina popularnost platformi za e-trgovinu nezaustavljivo raste, a lideri poput Amazona beleže neverovatne uspehe, postajući najuspešniji igrači na globalnoj sceni. Prema podacima NBS, građani Srbije su u poslednja tri meseca potrošili preko 540 miliona evra na online kupovinu, što predstavlja povećanje od preko 30% u odnosu na prethodnu godinu.

Ovaj trend ne pokazuje znakove usporavanja – naprotiv, industrija e-trgovine ima ogroman potencijal za dalji razvoj, a sve više investitora ulaže u akcije kompanija koje oblikuju budućnost trgovine. U nastavku istražite impresivne rezultate kompanija u e-trgovini i mogućnosti koje Vam pruža trgovina cenama akcija kompanija poput Amazona. Pridružite se trendu koji oblikuje budućnost kupovine, jer možda je upravo ovo Vaša mogućnost za profit!

Rast e-trgovine u Srbiji

Prema podacima NBS, građani Srbije su u poslednja tri meseca potrošili preko 540 miliona evra na online kupovinu, a naši sugrađani najčešće kupuju u domaćim internet prodavnicama. U ovom periodu ostvareno je 19,2 miliona transakcija, što predstavlja rast od 36,1% u poređenju sa prošlom godinom. Vrednost transakcija u dinarima iznosila je 36,3 milijarde (309 miliona evra), a potrošnja u stranim valutama bila je 184,7 miliona evra i 55 miliona dolara. Ukupno, naši sugrađani su potrošili oko 548 miliona evra. Takođe, na tržištu posluje više od 4.000 internet prodavnica, što dodatno potvrđuje rast e-trgovine u Srbiji.

Amazon – sinonim za e-trgovinu

Amazon je osnovan davne 1994. godine i danas je najpopularnija globalna platforma za e-trgovinu. Njegov osnivač, Džef Bezos, postao je jedan od najbogatijih ljudi na svetu, a izvanredni poslovni uspesi Amazona nižu se iz godine u godinu. Naime, neto prodaja u drugom kvartalu 2024. porasla je za 10 odsto na 148 milijardi dolara u odnosu na 134,4 milijarde dolara iz 2023. godine. Pored toga, Amazon je treći najvredniji globalni brend, čija vrednost iznosi 276,93 milijarde dolara. Trenutna cena akcije Amazona iznosi 191,6 dolara. Akcije su pretpele manji pad početkom avgusta, ali su se brzo oporavile i porasle za 23 odsto.

Kao što možete da vidite sami, e-trgovina se neverovatno brzo razvija, a kompanije iz ovog sektora beleže neverovatne uspehe. Zašto ne biste pokušali da iskoristite ovu situaciju i trgujete cenom akcija nekih od najuspešnijih kompanija poput Amazona. Prijavljivanjem na KapitalRS, dobićete besplatan vodič o tome kako da trgujete cenama akcija i pristup 100% BESPLATNOM demo alatu za trgovinu.

BESPLATAN vodič „Kako trgovati cenama akcija online“ preuzmite ovde!

Tržišna dominacija Ananasa – „srpskog Amazona“

Ananas, poznat kao najveći šoping mol na netu, osnovan je sa ciljem da postane lider u online kupovini u Srbiji. Njihovo poslovanje brzo se proširilo na Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Ananas je zabeležio neverovatan rast, sa isporukama na više od 1.000 adresa u Srbiji, uključujući i najtežu isporuku ikada – preko tri tone peleta. Pored toga, uključeno je preko 1.000 različitih prodavaca, a asortiman je proširen i novim kategorijama među kojima je i hrana.

Ananas odnedavno ima svoj e-fulfillment centar u Novoj Pazovi koji se prostire na 10.000 kvadrata i napravljen po modelu Amazonovih skladišta. Ono što ga izdvaja od drugih skladišta je činjenica da će prodavci moći da skladište svoju robu, a Ananas će vršiti pakovanje i dostavu krajnjim kupcima. Takođe, kako bi prevazišao logističke izazove, Ananas je uspostavio mrežu paketomata koji se nalaze se na preko 50 NIS-ovih pumpi širom Srbije i dostupni su 24/7 tokom cele godine.

Amazon je osnovao sopstveni avio transport kako bi poboljšao brzinu isporuke širom sveta i trenutno leti na preko 70 destinacija širom sveta. Da li će i ,,srpski Amazon“ uspostaviti avio transport ili slične usluge ostaje da vidimo.

Šta očekuje Amazon u narednom periodu?

Prognoze za treći kvartal predviđaju rast prodaje između 154 i 158,5 milijardi dolara, što je povećanje od 8 do 11 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Potrošači sa nestrpljenjem očekuju veliki događaj – Amazon Prime Day 2024, zakazan za 8. i 9. oktobar, kada će mnogi proizvodi biti na sniženju ekskluzivno za Prime pretplatnike, što će zasigurno dodatno doprineti poslovnom uspehu Amazona.

Na osnovu ovih podataka, da li mislite da industrija e-trgovine predstavlja dobru priliku za ulaganje? Ako želite da dobijete više ovakvih izveštaja i mislite da ste spremni da saznate više o trgovanju cenama akcija, preuzmite naš potpuno BESPLATAN vodič.

BESPLATAN vodič „Kako trgovati cenama akcija online“ preuzmite ovde!

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Svetislava Milutinovića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare