Foto:Pavle Ivković/Nova.rs

Uprkos tome što su poskupljenja u marketima postala svakodnevnica, slična situacija se dešava i na pijacama. Ako ste pomislili da su vrućinština i užareni beogradski asfalt najgore što je moglo da vas zadesi - prevarili ste se. Cena voća može da padne teže i od +40 stepeni.

Prvobitna cena maline i kupine ove godine, bila je bombastična, a danas nakon mesec dana još uvek se nije vratila na neku cifru koja bi bila priuštiva građanima.

Na beogradskoj pijaci Zeleni Venac cene su šarenolike, ali jedna tezga nam je privukla pažnju. U prvom momentu nismo mogli da verujemo, ali kada smo se približili ipak smo se uverili da kilogram kupine i maline košta 800 dinara.

Za one koji nemaju novca da sebi priušte kilogam sezonskog voća, postoji i opcija da iste kupite na 200 grama, a taj paket košta 250 dinara, dok za borovnice iznosi 150, jer je kilogram borovnice 500 dinara.

Foto:Pavle Ivković/Nova.rs

Kako pijačni prodavci kažu, otkupna cena je je katastrofalna, te su primorani da podižu cene kako bi sve ono što su uložili povratili i bili na pozitivnoj nuli. Kako kažu, neretko se ljudi odlučuju za opciju da bace ili poklone kao što je to radio i Rajko o kojem je Nova.rs i pisala.

Budući kakva je situacija, kilogram sezonskog voća postao je pravi luksuz. „Zlatno“ doba nam govori dokle smo stigli, nekada se voće kupovalo na kilograme i pravio domaći džem ili slatko, a danas umesto da kašićicom jedemo domaće proizvode, kupujemo „na kašičicu“.

Bonus video: Anketa – Pitali smo građane, šta su primetili da je najviše poskupelo na pijaci?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare