Marko Čadež Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Velike su mogućnosti za intenzivniju privrednu i investicionu saradnju Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, istaknuto je na onlajn sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i Dejvida De Falka, zamenika pomoćnika američkog ministra trgovine za Evropu i Evroaziju.

Saradnja je moguća posebno u sektorima IT i digitalizacije, energetike i obnovljivih izvora energije, infrastrukture, farmacije i zdravstva, kao i u oblasti razvoja i istraživanja, rečeno je na sastanku organizovanom u okviru virtuelne posete De Falka Srbiji, kojem je prisustvovao i Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD.

Kako se navodi u saopštenju PKS, Čadež je ukazao na važnost obnavljanja preferencijalnog statusa (GSP) u trgovini sa SAD kao i na postizanje sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, što će pozitivno uticati na investicije.

Podsetio je da je u planu otvaranje Srpske kuće u Silicijumskoj dolini, koja će biti mesto susreta i razmene znanja i iskustava kompanija iz Srbije sa američkim partnerima.

On je posebno istakao velike mogućnosti saradnje sa američkim kompanijama i institutima na polju energetske diversifikacije i što veće upotrebe obnovljivih izvora energije – vetra, vode, biomase.

Dejvid De Falko je rekao da je jačanje privrednih odnosa sa Srbijom važno za američku administraciju i da je neophodno da se mapiraju konkretni sektori saradnje i jačanja poslovnih veza.

Animiranje američke poslovne zajednice i promocija ekonomskog i investicionog potencijala Srbije i regiona Zapadnog Balkana u SAD, važni su koraci u tom pravcu, naglasio je De Falko.

Marko Đurić je istakao da je cilj da se zajedničkim aktivnostima sa PKS otvore vrata što većem broju američkih kompanija u Srbiji i najavio organizaciju niza promotivnih događaja sa ciljem privlačenja američkih investicija i povezivanja kompanija.

On je ukazao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i SAD, koja je prošle godine vredela 812 miliona dolara u porastu, ali da može da bude još veća. U ukupnoj razmeni Srbije i SAD sve veći značaj dobija razmena usluga koja je 2020. godine, tokom pandemije, zahvaljući rastu srpskog izvoza, dostigla 977 miliona dolara, navodi se u saopštenju.

Komentari

Svi komentari (0)